Initiatieven in tijden van sociale afzondering

Initiatieven in tijden van sociale afzondering

Filmsector biedt mooie online alternatieven tijdens coronacrisis: #CreativeEuropeAtHome

Als gevolg van het coronavirus zijn exposities, optredens, festivals en andere culturele evenementen afgelast en hebben musea hun deuren moeten sluiten. Online gaat er een nieuwe wereld open en schieten initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Hieronder een aantal initiatieven van Creative Europe MEDIA-gesteunde organisaties, die te zien zijn zonder dat je er de deur voor uit hoeft. Organisaties worden gevraagd om hun online activiteiten te posten op social media met #CreativeEuropeAtHome en daarin Creative Europe te taggen.

IDFA: gratis films kijken
Binnen Nederland zijn ongeveer 300 IDFA-titels gratis beschikbaar. Buiten Nederland zijn er bijna 200. Bekijk hier de gratis selectie.

Kijk een film op Picl
Filmtheaters zijn dicht en een aantal bieden hun films ook online aan via Picl. Kies een van de vele titels beschikbaar op het platform en steun één van de 23 aangesloten Nederlandse filmtheaters.
Eerder publiceerden wij al over MEDIA-gesteunde titels die te zien zijn op dit platform. Klik hier.

Movies that Matter Festival 2020 online
Helaas heeft ook het Movies that Matter Festival moeten besluiten het festival te annuleren. Vanaf 20 maart, de dag dat het festival van start zou gaan, zijn gelukkig een aantal festivalfilms online te bekijken. Klik hier voor meer informatie.

Cinekid
Via NPO Start zijn 15 jeugdfilms gratis te zien. De films zijn op leeftijd gerangschikt. Klik hier.

Series Mania Forum
Ook het Series Mania Forum gaat online. Van 25 maart t/m 7 april 2020. Klik hier.

Go Short - International Short Film Festival Nijmegen
Go Short is onderdeel van het nieuwe, online kortefilmfestival My Darling Quarantine. Het festival is gestart op maandag 16 maart en gaat zolang als nodig door. Elke week, van maandag tot en met zondag, presenteert het festival een programma van zeven korte films die je gratis kunt bekijken. Vervolgens stem je op jouw favoriet en kun je een donatie doen via GoFundMe. Het gedoneerde bedrag gaat naar goede doelen. Klik hier.

IFFR
Ook IFFR maakt deze crisis draaglijker met een gratis te bekijken marathonfilm van maar liefst 14 uur: La Flor van Mariano Llinás. De film won twee keer de Hubert Bals Fonds Publieksprijs en is  opgedeeld in drie delen. Alle delen zijn in de Benelux gratis te zien tot (voorlopig) 6 april. Klik hier.

Daarnaast is er IFFR thuis voor kids, een filmprogramma met interactieve opdrachten, je vind ze hier.

Pawel Pawlikowski
Vier van Pawel Pawlikowski’s prijswinnende documentaires zijn te zien op Vimeo. Pawlikowski is filmmaker van onder andere MEDIA-gesteunde films Ida (2013) en Cold War (2018).

Filmdoo
Huur gratis een film op Filmdoo, het internationale cinema platform met de code TOGETHERWITHFILM. 

MUBI
Abonneer je 3 maanden voor slechts 1 euro op MUBI, het online curatie platform waar elke dag een film bij komt die 30 dagen beschikbaar is. Van cultklassiekers tot bekroonde meesterwerken en van vergeten parels tot kersverse films. 

Taartrovers Thuis
Online korte films en inspirerende activiteiten voor peuters en kleuters. Klik hier.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer tips verwijzen we naar een overzicht met door Creative Europe - Cultuur gesteunde projecten en naar de website van de Boekmanstichting, die ook initiatieven op een rij heeft gezet.