26 maart 2020

Creative Europe At Home

Digitale alternatieven voor Creative Europe-gesteunde projecten via #CreativeEuropeAtHome

Ritratto by Dutch National Opera, picture by Ruth Walz

Geen popconcerten, geen theatervoorstellingen, geen operettes, geen dansuitvoeringen, geen poetry slams. Het is stil op de podia, maar gelukkig is er nog een plekje voor cultuur in onze huiskamers. Ook voor verschillende gesteunde projecten van Creative Europe Cultuur zijn alternatieven bedacht om publiek te vinden. Organisaties worden gevraagd om hun online activiteiten te posten met #CreativeEuropeAtHome en daarin Creative Europe te taggen. Wij zetten alvast een paar initiatieven op een rijtje: 

Muziek & Opera

Het Creative Accessibility Netwerk, gerund door de Nederlandse organisatie Possibilize, is opgezet om cultuur toegankelijk te maken voor iedereen, en zet haar creativiteit ook in om met de beperkingen van het coronavirus om te gaan. Hun festival Sencity, dat dit weekend in Tivoli/Vredenburg zou plaatsvinden, draait om het toegankelijk maken van popmuziek voor d/Doven en slechthorenden. Het evenement wordt nu op 28 maart om 15.00 via Facebook en YouTube gehouden, als De Grote Sencity Quarantine Show, met interviews, muziek en signdansers.

De Early music day vond deze week online plaats. Alle concerten zijn gratis te streamen.Ook popfestival Eurosonic/Noorderslag denkt mee en heeft de playlists van de 2020 editie gedeeld. Luister naar de nieuwste talenten van Europa’s, waaronder Music Moves Europe Talent Award winnares Naaz.  Het Shape platform heeft tevens innovatieve muziek op haar website geplaatst.

Altijd al overwogen om je te verdiepen in de wereld van opera? Dan moet je zeker OperaVision gaan kijken. OperaVision is een streaming-website, die het werk van de beste operahuizen van Europa gratis aanbiedt. Deze maand vindt er een gratis Mozart-festival plaats, met opera’s van o.a.  Finnish National Opera & Ballet, Glyndebourne, La Monnaie / De Munt, Garsington Opera en Teatro La Fenice. Vanuit Nederland maakt het Nationale Opera & Ballet deel uit van de samenwerking. 

Beeldende kunst & fotografie

Het Van Abbemuseum is partner in het project Our Many Europes. Hun online tijdschrift L‘Internationale publiceert artikelen en politieke cartoons over onder andere het coronavirus. 

Op Instagram zijn ook meerdere kunstfotografie-projecten druk bezig met het plaatsen van content, zoals het Europese fotografienetwerk Futures. De talenten die zij vorig jaar selecteerden hebben hun instagram-pagina overgenomen. Ook het project Reconstruction of Identities plaats haar content op instagram. 

In Tsjechië vond de tentoonstelling The New Dictionary of Old Ideas plaats, waarin internationale kunstenaars werk maakten over het fenomeen ‘Centraal Europa’. Curatoren Lucia Kvočáková and Piotr Sikora gaven live op Facebook een rondleiding – helaas wel alleen in het Tsjechisch. 

Literatuur

Tijd om je boekenkast in te duiken! Weet je niet waar je moet beginnen? Uitgeverij De Geus, die meerdere vertalingen financierde via Creative Europe, vroeg haar schrijvers om leestips. Elke dag wordt er een nieuwe tip geplaatst op hun Twitter

Voor families met kleinere kinderen (en toegang tot een printer) heeft Boycott Books een aantal kleurplaten van hun boekillustraties online gezet. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor meer tips verwijzen we naar een overzicht met door Creative Europe - MEDIA gesteunde projecten en naar de website van de Boekmanstichting, die ook initiatieven op een rij heeft gezet.