|
Image
Afbeelding
Albert Meijer
Role
Advisor Culture - Creative Europe
Email
a.meijer [at] dutchculture.nl

|
Image
Afbeelding
Andrea Posthuma
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl

|
Image
Afbeelding
Emma O'hare
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
e.ohare [at] dutchculture.nl

Financiële garantiefaciliteit

Financiële garantiefaciliteit

Garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector

De Garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sectoren is het eerste Europese financiële instrument voor micro-, kleine en middelgrote organisaties in deze sectoren. De voornaamste doelstelling van de faciliteit is om bij banken en andere financiële instellingen zorg te dragen voor een beter begrip van de sector, zodat gemakkelijker leningen kunnen worden afgesloten. De Europese Commissie en het Europees Investeringsfonds (EIF) hebben in het kader van de corona-steunmaatregelen de CCS Garantiefaciliteit verhoogd. Voorheen was het budget 121 miljoen euro en in 2017 werd dit verhoogd naar 181 miljoen euro. Inmiddels is het budget opgeschaald naar 251 miljoen euro.

De CCS Garantiefaciliteit is een initiatief van de Europese Commissie en wordt uitgevoerd door het Europees investeringsfonds (EIF). De faciliteit valt vanaf 2021 niet meer onder Creative Europe, maar maakt deel uit van het InvestEU-programma.

Dankzij deze Garantiefaciliteit kon het EIF de afgelopen jaren tot 1,55 miljard euro aan schuldfinanciering voor de culturele en creatieve sector (CCS) ter beschikking stellen. In Europa hebben al 2.071 ondernemingen in de CCS uit diverse AV-, culturele of media-sub-sectoren een beroep gedaan op de faciliteit. De capaciteit is in vergelijking met de start minstens verdubbeld.

Om het creëren van leningen voor de culturele en creatieve sector (CCS) aan te moedigen heeft de Europese Commissie toegezegd de potentiële verliezen van financiële intermediairs te dekken wanneer zij een CCS project ondersteunen. De Europese Commissie (EC) en het Europees Investeringsfonds (EIF) hebben in het kader van de corona-steunmaatregelen de dekking van de individuele leningen verhoogd van 70% naar 90% en tot 25% voor kredietportefeuilles.

Wat is nieuw?

 • Het document Nieuwe COVID-19 Ondersteuningsmaatregelen biedt een compact overzicht van de bijkomende en bestaande maatregelen binnen de Garantiefaciliteit.
 • Twee verschillende modellen worden gehanteerd:
  - Garanties aan financiële intermediairs om lening-portofolio’s te dekken.
  - Tegengaranties aan instellingen die garanties geven aan financiële intermediairs om lening-porfolio’s of projectleningen te dekken.  

Wie komt in aanmerking voor de verbeterde Garantiefaciliteit?

 • Circa 2.500 Covid-noodlijdende micro-, kleine en middelgrote organisaties in de culturele en creatieve sector die gevestigd zijn in landen die deelnemen aan het Creative Europe programma  (EU-lidstaten, IJsland, Noorwegen, (potentiële) kandidaat-lidstaten en landen die onder het Europees nabuurschapsbeleid vallen) en die voldoen aan de definitie van kleine of middelgrote bedrijven, kunnen een lening of garantie aanvragen bij de financiële intermediairs.
 • Activiteiten die in aanmerking komen zijn markt- of niet-marktgericht, ongeacht hun rechtsvorm en hebben te maken met de creatie, productie, verspreiding en het behoud van goederen en diensten die een culturele, artistieke of creatieve uitdrukking zijn.

 • De culturele en creatieve sectoren hebben betrekking op:
  - architectuur, archieven, bibliotheken en artistieke ambachten
  - audiovisueel - film, televisie, videogames en multimedia
  - cultureel erfgoed, ontwerp, festivals, muziek
  - podiumkunsten, publicaties, radio en beeldende kunsten.

Intermediairs
In Nederland is Triodos Bank toegetreden als intermediair. Triodos denkt hiermee 250 bedrijven en instellingen op weg te kunnen helpen en de komende twee jaar tot 200 miljoen euro aan leningen verstrekken aan culturele en creatieve ondernemers in België, Nederland, Spanje en Duitsland.
Culturele ondernemers die een lening willen aanvragen, kunnen contact opnemen met Lambert de Pater (lambert.depater@triodos.nl) van Triodos Bank.
Lees meer ...

Triodos Bank gaat als enige Nederlandse bank overbruggingskredieten verstrekken aan producenten van bioscoopfilms en documentaires die met steun van het Nederlands Filmfonds gerealiseerd worden. Lees meer..

Klik hier voor het laatste overzicht van alle intermediairs.