Triodos Bank en het Europees Investeringsfonds (EIF) tekenen garantieovereenkomst

Image
Afbeelding
Triodos Bank
Caption
Foto: ANP - Freek van den Berg
Authors
Freek van den Berg

Triodos Bank en het Europees Investeringsfonds (EIF) tekenen garantieovereenkomst

Komende twee jaar tot 200 miljoen euro aan leningen voor culturele en creatieve ondernemers in België, Nederland, Spanje en Duitsland.

Goed nieuws van Triodos Bank Nederland en het European Investment Fund (EIF). Triodos biedt - met Europese garantstelling - financiële ondersteuning met een lagere rente of beperktere zekerheidsvereisten voor de culturele en creatieve sector. Triodos denkt hiermee 250 bedrijven en instellingen op weg te kunnen helpen en de komende twee jaar tot 200 miljoen euro aan leningen verstrekken aan culturele en creatieve ondernemers in België, Nederland, Spanje en Duitsland.

De garantieregeling wordt gedekt door de Garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector van de Europese Unie (CCS GF), een initiatief dat wordt gesteund door het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI), de belangrijkste pijler van het Investeringsplan voor Europa.  

Ondernemers krijgen met de garantieregeling toegang tot financiering tegen lagere rentetarieven of met beperktere zekerheidvereisten. Triodos Bank zal hiermee een brede waaier aan initiatieven financieren, hoofdzakelijk gericht op de filmindustrie, de media, kunstscholen, muziekfestivals, theater- en muziekproducties.

Pauline Bieringa, directeur Triodos Bank Nederland: "Door dit nieuwe partnerschap met het Europees Investeringsfonds kan Triodos meer creatieve en culturele initiatieven financieren, ook initiatieven die normaal gesproken moeilijk toegang krijgen tot de klassieke kredietverlening. Het is een welkome stimulans, vooral nu, want de coronapandemie en de opeenvolgende lockdowns eisen een grote tol in de culturele sector. Triodos Bank financiert kunst en cultuur, omdat ze bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen en zorgen voor samenhang in de samenleving. Door ideeën en mensen met elkaar te verbinden en mensen aan het denken te zetten. Maar ook door positieve veranderingen te weerspiegelen en te stimuleren.”

Triodos Bank heeft ruime ervaring met de financiering van onder meer cultureel ondernemerschap, musea, theaters en culturele centra.

Europees commissaris voor Interne markt, Thierry Breton: "Cultuur en scheppende kunstenaars hebben onze steun nodig in de COVID-19-crisis. De overeenkomst met Triodos Bank en het Europees Investeringsfonds (EIF), gesteund door het EFSI in het kader van de EU-garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector, zal tot 200 miljoen aan leningen vrijmaken voor culturele en creatieve ondernemingen in België, Spanje, Nederland en Duitsland. Dit zal hun herstel bevorderen, zodat zij kunnen blijven bijdragen aan het rijke culturele landschap van Europa".

"De culturele en creatieve sectoren blijven onder enorme druk staan door de beperkende coronamaatregelen in alle Europese landen", bevestigt Alain Godard, algemeen directeur van het EIF. "De beschikbaarheid en de toegankelijkheid van kredieten zullen een belangrijke rol vervullen bij de uitweg uit de crisis en de heropleving van duurzame groei voor deze sectoren. Het EIF is verheugd op deze samenwerking met Triodos Bank om de broodnodige Europese financieringen te helpen kanaliseren naar de ondernemingen die het nodig hebben."  

De CCS GF is een initiatief geleid door het EIF in naam van de Europese Commissie. De faciliteit werd in juni 2016 gelanceerd onder de vlag van Creative Europe (2014-2020) en is bestemd voor micro-, middelgrote en kleine bedrijven (mkb) in de culturele en creatieve sector, die vaak problemen ondervinden om toegang te krijgen tot betaalbare financiering door middel van leningen voor hun projecten. Culturele ondernemers die een lening willen aanvragen, kunnen contact opnemen met Triodos Bank.

 

Did you find this information useful?