28 mei 2018

Zes Nederlandse organisaties geselecteerd voor oproep Samenwerkingsprojecten gerelateerd aan het Europees Erfgoedjaar 2018

Projectleiders Castrum Peregini en Stichting Suns and Stars ontvangen samen 304.200 euro.

Castrum Peregrini is de naam van een Amsterdams onderduikadres in de Tweede Wereldoorlog. Kunstenaar Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013) hielp in haar huis en met haar opvattingen over kunst en vriendschap jonge kunstenaars en intellectuelen de oorlog te overleven. Foto: Castrum Peregrini.

Het Nederlandse Castrum Peregrini ontving 196.200 euro voor het project Heritage Contact Zone en Stichting Suns and Stars krijgt 108.000 euro voor het project The collective domain of cultural memory. Beide organisaties zijn projecteiders. Daarnaast zijn vier projecten geselecteerd met Nederlandse partners: Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall (project: Atlantikwall Europe), EXARC (project: Crafting Europe in the Bronze Age and Today), Europe Nostra (project: Food is Culture) en Stichting Stadsschouwburg Amsterdam (project: Ghent Altarpiece).

In totaal worden uit heel Europa 29 projecten gesteund voor de oproep (deadline 22 november 2017), die werd gelanceerd in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018. Het slagingspercentage van de ingediende Nederlandse projecten bedraagt 100%. Dat wil zeggen dat er behalve eerder genoemde projecten geen andere (in aanmerking komende) projecten werden ingediend. Het totale budget bedroeg ongeveer 5 miljoen euro.

De oproep betreft een eenmalige programmalijn binnen het Creative Europe Cultuur programma. De ingediende projecten moeten voldoen aan minstens één van de twee doelstellingen:

  • Het samenhorigheidsgevoel versterken binnen de gemeenschappelijke Europese ruimte;
  • Bewust maken van gedeelde Europese waarden en geschiedenis met cultureel erfgoed als gemeenschappelijke basis.

Klik hier voor een totaal overzicht van de resultaten van deze oproep.