21 juni 2019

Resultaten Steun voor Ontwikkeling (22/2018): twee NL projecten geselecteerd

Keplerfilm en 2CFILM geselecteerd (22/2018) voor 100.000 euro

De resultaten van de eerste deadline (18 december 2018) van de oproep Steun voor Ontwikkeling van Individuele Projecten (EACEA/22/2018) zijn bekend gemaakt.

Uit Nederland zijn twee fictieprojecten geselecteerd voor een totaalbedrag van 100.000 euro:

Methusalem van Keplerfilm – 50.000 euro
Regie: Floor van der Meulen
Script: Bastiaan Kroeger
Coproductie met: Italië (Nefertiti film) & Slovenië (Staragara)

Tijdens een diner krijgt Iris (29) volkomen onverwacht van haar vader Jan (74) te horen dat hij genoeg heeft van het leven: hij wil ermee stoppen. Iris wordt ongewild gedwongen de absurde situatie onder ogen te komen. Wanneer de deadline angstvallig nadert, besluit Iris van het geoliede draaiboek af te wijken en Jan naar de besneeuwde bergen van Slovenië te ontvoeren. Langzaam daalt bij haar het besef in dat Jan zijn dood onontkoombaar is en zij op zoek zal moeten naar een manier om er op het meest cruciale moment voor hem te kunnen zijn.

Echoes van 2CFILM – 50.000 euro
Ontwikkeld door: Edwin Nikkels, Edvard van ’t Wout, Steven Friedman
Script: Steven Friedman
Televisieserie

Een getalenteerde vrouwelijke Europol-analist werkt samen met een ruimdenkende jonge priester om raadselachtige zaken in heel Europa te onderzoeken, die op de één of andere manier verband lijken te houden met lokale volksverhalen en gaandeweg de waarheid over haar eigen duistere verleden onthullen.

Er werden 296 Europese aanvragen ingediend (47 animaties, 81 creatieve documentaires, 168 fictieprojecten) voor een bedrag van 11.905.000 euro waarvan 65 aanvragen (10 animaties, 19 creatieve documentaires, 36 fictieprojecten) zijn geselecteerd voor een totaalbedrag van ruim 2,6 miljoen euro.

Er is een grote geografische en taalkundige verscheidenheid in zowel de ingediende als de geselecteerde projecten. De geselecteerde projecten zijn goed verdeeld over het level playing field: 35% is afkomstig uit landen met een hoge productiecapaciteit, 32% uit landen met een gemiddelde en lage productiecapaciteit.

Opvallend dit jaar is, dat van de 65 geselecteerde aanvragen 34% een herindiening betreft (22 projecten). Dit laat zien dat het loont om een project in een vergevorderd stadium van de ontwikkeling in te dienen. En dat de feedback van agentschap van nut kan zijn. Een grote meerderheid van de ingediende projecten betreft internationale coproducties.

Klik hier voor het totaaloverzicht van de resultaten.