Jade Schiff was namens Roots & Routes projectleider van het project Mind Ur Step

Jade Schiff was namens Roots & Routes projectleider van het project Mind Ur Step

Mind Ur Step was een samenwerkingsproject op het gebied van theater, urban dans en choreografie.
Albert Meijer
Cultuur

In de publicatie Creative Europe 2014 - 2020 geven we een overzicht van de Nederlandse deelname aan het Creative Europe programma in deze periode. Niet alleen door naar de statistieken te kijken, maar ook door inzicht te geven in de verhalen achter de projecten die steun ontvingen. Eén van de ondersteunde projecten is Mind Ur Step, een samenwerkingsproject op het gebied van theater, urban dans en choreografie. Wij interviewden projectleider Jade Schiff.

Mind Ur Step
"Met het project Mind Ur Step wilden we een brug slaan tussen urban dans en theater. Voordat we een aanvraag bij Creative Europe deden, was ik bij een debat hierover aanwezig in Maas in Rotterdam. Urban dansers snapten niet waarom de theaters hun deuren niet voor hen openden, en andersom waren theaters huiverig om urban dans te programmeren.

Vlak daarna zag ik in Den Haag het stuk The Roots van de Franse choreograaf Kader Attou en ik was zó onder de indruk. Het was een kwalitatief sterk stuk dat deze twee werelden bij elkaar bracht, en het tourde al een aantal jaar over de hele wereld. Waarom kon dit in Frankrijk wel, en waarom in Nederland niet?

Ik had eigenlijk ook nooit gedacht dat het zou lukken, maar ik ben blij dat we er gewoon voor gegaan zijn!

Leren van wat er buiten Nederland gebeurt

Ik had zelf al eerder aanvragen bij Erasmus+ gedaan, en liep ook al mee in projecten van het programma Cultuur, de voorloper van Creative Europe. Die projecten varieerden van kleine jongerenuitwisselingen tot grote internationale producties. Dit was wel de eerste aanvraag die ik deed bij Creative Europe.
Ons doel was om verbindingen te leggen met organisaties in het buitenland om urban dans en theater bij elkaar te brengen, te leren van wat er in een land als Frankrijk al goed gaat, en om onze ervaringen met elkaar uit te wisselen. Daarnaast wilden we de deelnemende dansers in ons project de artistieke, zakelijke en productionele tools geven om zelf werk te creëren en zo aan hun carrière te werken.
Ik vond dat de samenwerking heel goed verliep, ook al werkten we als kleine organisatie met veel grotere organisaties als Maas en KVS, voor wie het project Mind Ur Step een heel klein onderdeel was. Omdat ik zelf al ervaring had met het leiden van internationale projecten, heb ik de sturing op me genomen. Ik vond het heel fijn om met de partners naar een bepaald resultaat toe te werken en om iedereen aangehaakt te houden, al het was wel heel veel werk. Je moet goed beseffen waar je aan begint als je een projectaanvraag bij Creative Europe doet. Er komt ook heel wat bij kijken als het project eenmaal loopt. Vooral de rapportage en de financiële kant van het projectleiderschap waren af en toe erg frustrerend, maar het was de moeite zeker waard, omdat we een mooi project hebben gedraaid.

Media
Afbeelding
Jade Schiff, Roots & Routes, Mind ur Step
Caption
Jade Schiff
Authors
Jade Schiff

Het project liep in 2019 officieel ten einde, maar daarna hebben we nog langer met de show getourd en ook hebben we een documentaire gemaakt. Vorig jaar mei zou ons laatste show plaatsvinden in België, maar dat ging toen niet door vanwege corona. Onze plannen om een reünie te organiseren voor de deelnemers en choreografen, en om een vervolgproject op te zetten via de internationale tak van Fonds Cultuurparticipatie zijn ook door corona in het water gevallen.
We zien desondanks wel een grote impact van ons project. In Nederland zijn meerdere jonge makers verder gegaan in onder andere een ontwikkelingstraject bij Maas. Eén van de deelnemers is eigen dansavonden gaan organiseren, ondersteund door Fonds Podiumkunsten, en ook in andere landen zijn de oud-deelnemers goed bezig met het maken van werk.

Het netwerk Roots & Routes bestaat nog, wij als Nederlandse stichting niet meer. Zelf werk ik nu als zakelijk leider bij Lloydscompany van Lloyd Marengo, die ook betrokken was bij het project. We proberen het werk daar door te zetten. Toevallig hebben we binnenkort allerlei workshops die geïnspireerd zijn door Mind Ur Step. We zetten het dus lokaal door, door jonge makers begeleiding, workshops en presentatieavonden te bieden waar zij hun werk kunnen presenteren.

Tip

Ik heb nog één tip voor organisaties die er misschien aan denken om aan te vragen, maar het wel eng of ontoegankelijk vinden: benader de Creative Europe Desk en neem deel aan hun workshops. Ik heb die hulp als echt belangrijk ervaren. Ik had eigenlijk ook nooit gedacht dat het zou lukken, maar ik ben blij dat we er gewoon voor gegaan zijn, want met die steun hebben we twee jaar lang een heel mooi programma gedraaid in Europa!”

Project: Mind Your Step: Connecting Urban Dance and Theatres
Projectleider: Stichting Roots & Routes
Nederlandse partners: Stichting Roots & Routes, Rotterdam; Stichting Maas Theater en Dans
Deelnemende landen: Nederland, België, Frankrijk, Duitsland
Discipline: Theater en Dans
Looptijd: 1 juni 2017 - 1 juni 2019
Regeling: Kleinschalige samenwerkingsprojecten
Toekenning Creative Europe: € 196.253
Meer info: Home | ROOTS & ROUTES (rootsnroutes.eu)

Did you find this information useful?