Annette Wolfsberger is namens Paradiso projectleider van Re-Imagine Europe

Image
Afbeelding
Caption
Ji Youn Kang bij A4 in Bratislava, foto: Nina Pacherova
Authors
Nina Pacherova

Annette Wolfsberger is namens Paradiso projectleider van Re-Imagine Europe

Paradiso en Sonic Acts werken internationaal samen met cultuurorganisaties die het experiment zoeken en bevorderen
Albert Meijer
Cultuur

In de publicatie Creative Europe 2014 - 2020 geven we een overzicht van de Nederlandse deelname aan het Creative Europe programma in deze periode. Niet alleen door naar de statistieken te kijken, maar ook door inzicht te geven in de verhalen achter de projecten die steun ontvingen. Eén van de succesvolle projecten is Re-Imagine Europe. Annette Wolfsberger geeft namens Paradiso leiding aan dit project.

“Binnen het project Re-Imagine Europe werken we samen met tien organisaties in Europa. Onze partners zijn allemaal verschillend in schaal en in activiteiten, maar we delen dezelfde interesse in interdisciplinaire, experimentele kunst.
Het doel van het project is om samen actuele kunst te ontwikkelen en om kansen te scheppen voor kunstenaars, makers en denkers. Dat is, denk ik, heel goed gelukt. Als het project afloopt, hebben we gezamenlijk vijftig residencies voor kunstenaars gerealiseerd, zijn er tachtig werken in opdracht gemaakt die internationaal gereisd hebben, hebben we twintig pilots over publieksontwikkeling en tachtig workshops voor makers en publiek georganiseerd en zijn er meer dan 230 digitale releases geproduceerd, waaronder podcasts, essays, artikelen en video-documentatie van kunstwerken.

Als je door Creative Europe geselecteerd wordt, kan dat ook een hefboomeffect op andere fondsen creëren die sneller geneigd zijn om je project te ondersteunen. 

Publieksontwikkeling

Naast het ontwikkelen van nieuw internationaal werk via residencies en opdrachten, en kennis- en talentbevordering van makers en publiek door middel van workshops en symposia, staat vooral ook publieksontwikkeling centraal in ons project, waar we onze eigen draai aan hebben gegeven. Zo experimenteerden we vanuit onze praktijk met projecten zoals performances en workshops gericht op bepaalde doelgroepen. Onze Kroatische partner heeft bijvoorbeeld een workshop improvisatiemuziek georganiseerd voor Kroatische en gevluchte Syrische kinderen. We kijken altijd naar de lokale context, waar spelen we op in? En daarna delen de partners onderling hun aanpak.

Wat daarnaast een voordeel van ons project is, is dat we goed lokaal ingebed zijn. Neem bijvoorbeeld een curator van onze Noorse partner, Bergen Kunsthall, die wilde onderzoeken hoe het instituut zich meer open kon stellen voor nieuw publiek. De jongerenorganisatie van de Kunsthall heeft daarom een samenwerking opgezet met een blindenorganisatie. Via Re-Imagine Europe is de curator naar de Britse partner Lighthouse gegaan om dat idee verder uit te werken in Brighton, afgestemd op de behoeftes daar. Dit resulteerde onder andere in een podcast.

Media
Afbeelding
Caption
Annette Wolfsberger is namens Paradiso projectleider voor Re-Imagine Europe. Foto: Michael Miller
Authors
Michael Miller

Administratie

Wie Creative Europe kent, weet ook van de enorme administratieve kant van het programma als je geselecteerd wordt. Dat is wel één van de moeilijke aspecten van zo’n programma, omdat je financiële, administratieve en organisatorische slagkracht nodig hebt om zo’n project te trekken. Daar kun je dus maar beter veel geld en tijd voor inplannen in je projectaanvraag. Maar het is het absoluut waard, ook als je kijkt naar andere Europese landen waar de publieke infrastructuur er echt anders uit ziet. Als je door Creative Europe geselecteerd wordt, kan dat ook een hefboomeffect op andere fondsen creëren die sneller geneigd zijn om je project te ondersteunen. Voor Paradiso is Re-Imagine Europe een kans om op Europees vlak meer samen te werken, en om ook internationaal een motor te zijn voor onderzoek en ontwikkeling.

Een netwerk van vertrouwen

Het project loopt nu bijna af, maar we zijn van plan om weer een nieuwe aanvraag bij Creative Europe in te dienen. Er zijn zoveel mooie coproducties ontstaan; er zijn bijzondere uitwisselingen tussen partners tot stand gekomen in deze vier jaar, en ook kunstenaars en publiek zijn enthousiast.

Wat ik andere organisaties zou adviseren, is om veel tijd te investeren om je partners te leren kennen. We zijn twee partners kwijtgeraakt in ons project, en er zijn twee partners aangehaakt. Dat kan gebeuren, maar daar moet je rekening mee houden. Zorg dat je een network of trust hebt, want je moet wel twee tot vier jaar met je partners samenwerken, ook onder moeilijke omstandigheden.

Onze samenwerking werkt omdat het gebaseerd is op een gedeelde interesse, met wederzijds respect tussen de partners, en de overtuiging dat de samenwerking de moeite waard is. Ik vind het ongelooflijk hoe betrokken onze partners zijn en hoeveel ze in het project investeren.”

Project: Re-Imagine Europe
Projectleider: Stichting Paradiso Amsterdam
Nederlandse partners: Stichting Paradiso Amsterdam; Stichting Sonic Acts, Amsterdam
Deelnemende landen: Nederland, Oostenrijk, Slowakije, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Kroatië, Noorwegen, Spanje
Discipline: Interdisciplinair

Looptijd: 1 november 2017 – 30 september 2021
Regeling: Grootschalige samenwerkingsprojecten
Toekenning Creative Europe: €2.000.000
Meer info: www.re-imagine-europe.eu

Did you find this information useful?
0