Werkplan Cultuur 2023-2026 goedgekeurd

Werkplan Cultuur 2023-2026 goedgekeurd

Europees Werkplan voor Cultuur 2023-2026 stelt nieuwe prioriteiten voor Europees cultuurbeleid op.

De Raad van de Europese Unie heeft op 29 november het Europees Werkplan voor Cultuur 2023-2026 goedgekeurd.
Het nieuwe plan stelt haar culturele prioriteiten en acties tegenover de huidige crises in de Europese en internationale samenleving.

In de voorbereiding van dit plan, hebben de EU-ministers van Cultuur een oriënterend debat gehouden over solidariteit met de Oekraïense cultuur en erfgoed. Hieruit volgend heeft de Raad van de Europese Unie beslist om de externe dimensie van cultuur te versterken en een specifieke actie voor Oekraïne toe te voegen aan het EU-werkplan voor Cultuur 2023-2026, dat unaniem is aangenomen door de lidstaten.

Het plan heeft volgende vier grote prioriteiten:

1. Professionalisering: Kunstenaars en cultuurwerkers: versterking van de culturele en creatieve sectoren;
2. Toegankelijkheid: Cultuur voor de mensen: versterking van de cultuurparticipatie en de rol van cultuur in de samenleving.
3. Intrinsieke waarde: Cultuur voor de planeet: de kracht van cultuur benutten bij het streven naar duurzame oplossingen
4. Externe dimensie: Co-creatieve partnerschappen: versterking van de culturele dimensie in de externe relaties van de EU.

Het Europees Werkplan voor Cultuur 2023-2026 kan handig zijn als je bijvoorbeeld een aanvraag schrijft voor de Cooperation Projects.

Did you find this information useful?