Vergroening van de filmindustrie

Vergroening van de filmindustrie

Discipline
Audiovisuele media
Een overzicht van greening events van de afgelopen weken
MEDIA

De druk op het milieu neemt steeds verder toe. Iedere sector op onze planeet dient haar bijdrage aan klimaatverandering te (her)overwegen. Duurzaamheid is dan ook een van de drie belangrijke pijlers van het nieuwe Creative Europe programma (2021-2027). Om de Creative Europe aanvragers op de hoogte te brengen van mogelijkheden om duurzaamheid te verwerken in de subsidieaanvragen, worden er verschillende evenementen georganiseerd. De volgende drie evenementen vonden plaats in de afgelopen paar weken:

Green filmmaking op het Nederlands Film Festival
Tijdens de Holland Film Meeting (HFM) van het Nederlands Film Festival (NFF) ging Dr. Judith Keilbach van de Universiteit Utrecht in gesprek over duurzaamheid in het vertellen van verhalen en produceren van films met ecomanager Dorien Scholtens van het Nederlands Film Fonds, Bernadette Kuiper van Impact Makers en andere diverse producenten. In dit gesprek stonden best practices centraal.

Daarnaast bood het gesprek de kans om de Universiteit Utrecht te verbinden aan de Impact Makers om de mogelijkheden te onderzoeken om duurzaam produceren van films beter te laten aansluiten op de representatie van het milieu in films. Op dit moment is het event nog niet terug te kijken. Wellicht kunnen we dit op een later moment toevoegen.

Green Deal voor Europese bioscopen
De Creative Europe Desk in Duitsland organiseerde een conferentie rondom duurzaamheid in bioscopen. De ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen tot 2050 en de uitvoering van de Europese Green Deal bepalen een nieuwe koers voor het klimaat- en milieubeleid in Europa.

Bioscoopexploitanten uit verschillende Europese landen presenteerden energie- en grondstofbesparende oplossingen, die zowel voor de bioscoop als voor het klimaat lonend zijn. Het gaat onder meer om ventilatiesystemen met warmteterugwinning, zonne-energie, duurzame producten aan de kassa en afvalvermindering. Verder biedt de conferentie een overzicht van wettelijke vereisten, mogelijke oplossingen en praktijkvoorbeelden.

Na een inleiding door Lucia Recalde, hoofd van Creative Europe MEDIA bij de Europese Commissie, gaven bioscoopexploitanten uit Duitsland, Nederland (Jasper Naaijkens, Cinecitta Tilburg) en Groot-Brittannië een overzicht van de wettelijke vereisten en best practices in hun bioscopen.

Dit evenement is opgenomen en HIER terug te kijken.

European Film Forum in San Sebastián
Het European Film Forum in San Sebastián International Festival, georganiseerd door de Europese Commissie, stond in het teken van The transformation of the European audiovisual ecosystem: towards a more sustainable and digital industry. Het Forum vond plaats op maandag 20 september 2021. Ook de audiovisuele industrie wil op het gebied van productie hun best doen om op zoek te gaan naar een meer duurzaam economisch model, om zo te voldoen aan de Europese Green Deal.

De moderator van het event was Elena Neira en zij ging samen met de gasten in op de uitdagingen om de groene transitie te bewerkstelligen en wat er op dat gebied tot nu toe al bereikt is. De gasten waren:
Luz Molina, Hoofd van het Europese Green Screen project (Interreg Europe) in Promálaga, (Spanje); Álvaro Longoria, Vice-President van de European Producers Club, Producent en partner van Morena Films (Spanje);
Paloma Andrés Urrutia, Co-founder van Fiction Changing the World en Mrs. Greenfilm (Spanje).
Zsofia Szemeredy, Duurzaamheid Consultant & Development Executive. Co-Founder van Green Eyes Production (Hongarije).

Dit evenement is opgenomen en HIER terug te kijken.

Did you find this information useful?