Rapport over culturele toegankelijkheid voor mensen met een beperking

Rapport over culturele toegankelijkheid voor mensen met een beperking

Europe Beyond Access - Time to Act: Hoe gebrek aan kennis in de culturele sector barrières opwerpt voor kunstenaars en publiek met een handicap
Cultuur

Het grootschalige Creative Europe samenwerkingsproject Europe Beyond Access presenteerde de uitkomsten van onderzoek naar culturele toegankelijkheid voor mensen met een beperking: Time to Act: How lack of knowledge in the cultural sector creates barriers for disabled artists and audiences.

In het streven om kunstenaars en toeschouwers met een handicap te helpen om volwaardig aanwezig te zijn in de wereld van dans en theater werd een onderzoek uitgevoerd in 42 deelnemende landen.

Gebrekkige of zeer gebrekkige kennis
Een van de duidelijkste bevindingen is dat professionals uit de podiumkunsten eigenlijk meer moeten weten over het werk van gehandicapte kunstenaars. Meer dan de helft van de respondenten beoordeelde hun kennisniveau als slecht of zeer slecht. Ongeveer een op de zes had in de afgelopen twee jaar geen enkele productie van gehandicapte kunstenaars gezien. Het is dan ook geen verrassing dat gebrek aan kennis werd genoemd als een van de grootste obstakels voor het ondersteunen en programmeren van meer werk van gehandicapte kunstenaars. Op dit moment heeft 48% van de respondenten weinig of geen vertrouwen in de toegankelijkheid van de artistieke programmering voor gehandicapte kunstenaars.

Het rapport werd gelanceerd op 3 december 2021, International Day of Disabilities.
Klik hier voor het rapport, te lezen in verschillende talen en te beluisteren in het Engels.

Did you find this information useful?