Primeur Europese garantiestelling voor cultuurhuis Amare

Primeur Europese garantiestelling voor cultuurhuis Amare

Haags cultuurhuis Amare tekent kredietovereenkomst met Triodos Bank en Cultuur+Ondernemen
Cross-sectoraal

Het Haagse cultuurhuis Amare heeft vandaag een kredietovereenkomst getekend met Triodos Bank en Cultuur+Ondernemen voor de financiering van de inrichting van het markante en duurzame complex. Het is de eerste financiering in Nederland die gedekt wordt door de Garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector (CCS GF), een initiatief van de Europese Commissie dat wordt uitgevoerd door het Europees investeringsfonds (EIF). De faciliteit valt vanaf 2021 niet meer onder Creative Europe, maar maakt deel uit van het InvestEU-programma.

Amare is het onderkomen van vier gerenommeerde organisaties: Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest Den Haag, Koninklijk Conservatorium en het voormalige Zuiderstrandtheater.

Dankzij de Europese garantieregeling kan Triodos Bank voor in totaal 200 miljoen euro leningen aanbieden aan filmindustrie, de media, kunstscholen, muziekfestivals, theater- en muziekproducties. De bank werkt daarvoor samen met het Europees Investeringsfonds (EIF) dat garant staat voor de leningen.

Omdat het risico voor de bank kleiner wordt door de garantie, wordt de drempel voor culturele ondernemers om geld te lenen lager; ze betalen bijvoorbeeld minder rente, of hoeven minder zekerheden te geven. Triodos denkt hiermee 250 bedrijven en instellingen in België, Nederland, Spanje en Duitsland op weg te kunnen helpen.

Jan Zoet, directeur Amare: “Triodos Bank is voor Amare een betrouwbare, zakelijke partner die haar reputatie om te willen investeren in duurzaamheid en de kracht van verbinding en cultuur meer dan waarmaakt. Triodos stelt Amare in staat om te investeren in gastvrijheid en ruimte voor participatie in het nieuwe culturele hart voor heel Den Haag. Amare wil een bruisend, open en aantrekkelijk huis zijn voor muziek, dans, educatie, events en ontmoeting.”

Pauline Bieringa, directeur Triodos Bank Nederland: “Amare wil een open huis voor heel Den Haag zijn. Dit sluit naadloos aan bij onze missie als duurzame bank om bij te dragen aan initiatieven die zorgen voor samenhang in de samenleving. Nog meer dan anders kan verbreding van cultuurparticipatie helpen elkaar beter te begrijpen. Door dit nieuwe partnerschap met het Europees Investeringsfonds kan Triodos meer creatieve en culturele initiatieven als Amare financieren. Het is bovendien een welkome stimulans nu de coronapandemie en de opeenvolgende lockdowns een grote tol in de culturele sector eisen.”

Klik hier voor meer informatie over de garantiefaciliteit.

Did you find this information useful?