|
Image
Afbeelding
Andrea Posthuma
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl

|
Image
Afbeelding
Jordi Wijnalda
Role
Communications Advisor Creative Europe Desk
Email
j.wijnalda [at] creativeeuropedesk.nl
 

Een nieuw jaar, een nieuw Season of Classic Films

Image
Afbeelding
A season of classic film
Caption
A Season of Classic Films 2023.
Authors
Association des Cinémathèques Européennes
Discipline
Audiovisuele media
Erfgoed

Een nieuw jaar, een nieuw Season of Classic Films

Europese filmarchieven werken samen voor de vierde editie van het programma van gerestaureerde films, te zien van juni t/m december 2023
MEDIA

Voor het vierde jaar op rij slaan meer dan twintig Europese filmarchieven, cinematheken en filmmusea de handen ineen voor A Season of Classic Films. Onder de vleugels van ACE - Association des Cinémathèques Européennes is een veelzijdig en prikkelend filmprogramma samengesteld van recent gerestaureerde filmpareltjes uit de schatkisten van de Europese filmculturen. Tussen juni en december 2023 zullen voor al deze films gratis vertoningen plaatsvinden doorheen Europa (als ook online), vaak vergezeld van voor- of nagesprekken, live muziek, en andere evenementen om de films in context te plaatsen.

Een nieuw publiek voor de filmgeschiedenis

Het nieuwe programma van A Season of Classic Films werd tijdens het Festival de Cannes 2023 gepresenteerd. In lijn met de prioriteiten van Creative Europe streeft het initiatief ernaar om de rijke Europese filmcultuur beter beschikbaar te maken aan het hedendaagse publiek in elke lidstaat. De vertoningen en randprogrammering verbreden de horizon van wat film in het algemeen, en Europese film in het bijzonder, allemaal zou kunnen zijn, en trainen het oog van de Europese kijker in hoe films zich verhouden tot het leven op het Europees continent, zowel in de tijden waarin de films werden gemaakt als nu.

Vanuit Nederland is Eye Filmmuseum betrokken bij het programma; het instituut zal het volledige filmprogramma vertonen in haar zalen, en draagt de gerestaureerde documentaire Donna: Vrouwen in Verzet (1980) bij over de strijd voor vrouwenrechten in Italië. Andere deelnemende organisaties zijn o.a. het Koninklijk Belgisch Filmarchief te Brussel, het DFF - Deutsches Filminstitut & Filmmuseum in Frankfurt, en La cinémathèque française in Parijs.

Het volledige programma van A Season of Classic Films 2023 kan hier gevonden worden. Alle films zijn Engels ondertiteld. Meer informatie over ACE - Association des Cinémathèques Européennes vind je hier. Zowel ACE als A Season of Classic Films worden ondersteund door financiering vanuit Creative Europe MEDIA.

Media
Afbeelding
Caption
Still uit "Donna: Vrouwen in Verzet" (1980), gerestaureerd door Eye Filmmuseum.
Authors
Eye Filmmuseum
Did you find this information useful?
0