|
Image
Afbeelding
Andrea Posthuma
Role
Advisor Media - Creative Europe
Email
a.posthuma@creativeeuropedesk.nl
 

Verslag Europadag 2015. Verscheidenheid in Digitale Eenheid.

Verslag Europadag 2015. Verscheidenheid in Digitale Eenheid.

Taaie kost en uiteenlopende belangen tijdens de jaarlijkse Europadag van Creative Europe Desk NL over de impact van digitale technologie op de creative sector.

De opmars van digitale technologieën zorgt voor ongekende mogelijkheden voor het cultureel verkeer in Europa, maar vraagt wel om betere regelgeving. Die is in de maak, maar tijdens de Europadag 2015 van Creative Europe Desk NL | DutchCulture liepen de opvattingen over de mate waarin de huidige problemen in met name de audiovisuele sector hiermee worden opgelost, behoorlijk uiteen.

De Europdag 2015 vond plaats op 18 september en stond in het teken van de impact van de digitale revolutie op de culturele en audiovisuele sector. Die impact is groot. Het auteursrecht wordt op de proef gesteld, veel digitale content is -niet altijd even legaal- voor weinig beschikbaar, sommige culturele content krijgt niet het publiek dat het verdient en oude verdienmodellen staan onder druk terwijl met nieuwe nog volop wordt geëxperimenteerd.

Tijdens de Europadag moesten presentaties en een paneldiscussie duidelijkheid scheppen over de kansen en bedreigingen voor makers, distributeurs, financiers en het publiek. Ook gaf een vertegenwoordiger van de Europese Commissie een toelichting op de stand van zaken rond de ontwikkeling van een Europese digitale interne markt.

Lees hier het hele verslag: "Als we geoblocking nodig hebben om rechten te handhaven, dan is er misschien iets mis met die rechten."