5 september 2019

Tartu (Estland) Culturele Hoofdstad van Europa in 2024

Het gemeentehuis van Tartu (Estland).

Sinds 1985 worden elk jaar twee Europese steden verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Het programma is bedoeld om de rijkdom, verscheidenheid en gemeenschappelijkheid van Europese culturen te laten zien. Dit hoeven niet per se hoofdsteden te zijn.

Elke culturele hoofdstad stelt een programma op dat bestaat uit culturele evenementen die het cultureel leven en erfgoed in de schijnwerpers zetten. Deze programma’s sluiten doorgaans aan op maatschappelijke (actuele) Europese ontwikkelingen. Op de website van de Europese Commissie staat een overzicht van Europese culturele hoofdsteden. In 2019 zijn het de steden Matera (Italië) en Plovdiv (Bulgarije).

Tijdens een persconferentie op het ministerie van Cultuur in Tallinn (Estland) kondigde de minister van Cultuur van Estland aan dat Tartu wordt voorgesteld voor Culturele Hoofdstad van Europa 2024. Drie steden dienden een aanvraag in: Kuressaare, Narva en Tartu. De voorselectievergadering vond plaats in oktober 2018 waarna de twee steden Narva en Tartu op de shortlist werden geplaatst. Zij hadden tot 1 augustus 2019 de tijd om hun aanvragen af te ronden en vervolgens werden zij uitgenodigd voor een laatste selectievergadering in Tallinn op 28 augustus 2019.

Tibor Navracsics, Eurocommissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport: "In 2024 zal Estland opnieuw een Culturele Hoofdstad van Europa hebben. Na Tallinn in 2011 is het nu de beurt aan Tartu om een jaar lang in de schijnwerpers te staan. Ik ben ervan overtuigd dat de stad en de regio deze titel ten volle zullen kunnen benutten. Het organiseren van een Culturele Hoofdstad van Europa is een geweldige kans voor een stad om haar culturele dynamiek en ambities te stimuleren, om cultuur en cultureel erfgoed in het hart van haar verschillende gemeenschappen te brengen en mensen in staat te stellen meer over elkaar - en over zichzelf - te leren. Bezoekers uit Europa en de rest van de wereld zullen de mogelijkheid hebben om de stad en haar culturele troeven te ontdekken, maar ook om de diversiteit van culturen op ons continent te waarderen. Ik hoop dat Tartu op lange termijn de culturele, economische en sociale voordelen zal plukken die de titel van Culturele Hoofdstad van Europa op lange termijn kan opleveren".

Een overzicht van de Culturele Hoofdsteden van de komende jaren:
2020: Rijeka (Kroatië) en Galway (Ierland
2021: Elefsina (Griekenland) en Timisoara (Roemenië) en Novi Sad (Servië, kandidaatland voor EU-lidmaatschap)
2022: Kaunas (Litouwen) en Esch-sur-Alzette (Luxemburg)
2023: Veszprém (Hongarije)
2024: Tartu (Estland)

Ga voor meer informatie naar de website van de Europese Commissie.