1 september 2016

Ruim half miljoen euro Creative Europe MEDIA-steun naar vijf Nederlandse trainingsinitiatieven.

Negen trainingsinitiatieven ontvingen voor het eerst Creative Europe MEDIA-steun, waaronder het Nederlandse European Genre Forum van het Imagine Film Festival.

IDFAcademy is een intensieve vierdaagse training voor talentvolle documentairemakers en -producenten. IDFAcademy 2016 vindt plaats van 17 t/m 20 november. Deadline voor aanmelding is 1 oktober 2016.

De Europese Commissie heeft de resultaten bekend gemaakt van Creative Europe MEDIA oproep 'Steun voor Trainingen (06-2016)' met als deadline 14 april 2016.

Uit Nederland werden de volgende trainingen gehonoreerd:

  • IDFA met IDFAcademy (49.000 euro)
  • Stichting FOCAL Resource met From Prep To Post (122.500 euro)
  • Stichting Sources met Sources 2 (243.300 euro)
  • Stichting Cinekid met Cinekid Script Lab 2016 - 2017 (36.875 euro)
  • Stichting Imagine Film Festival met European Genre Forum (95.250 euro)

Totaal is door de Europese Commissie 7.330.068 euro uitgekeerd voor deze oproep. De Nederlandse initiatieven ontvangen gezamenlijk 546.925 euro. Dat is totaal 7,47% van het Europese budget.

De in totaal 51 gesteunde Europese projecten beslaan het gehele audiovisuele productieproces. Negen initiatieven ontvingen voor het eerst MEDIA-steun, waaronder het European Genre Forum van het Imagine Film Festival (NL). Het forum is een initiatief van een pan-Europees creatief netwerk en bestaat uit een talenten-lab voor professionals in het genre fantische film. De overige nieuwe initiatieven zijn:

MIDPOINT TV Launch (CZ) een training van een jaar voor de ontwikkeling van tv-drama, gericht op filmprofessionals met geringe ervaring in het ontwikkelen tv-series. De nadruk ligt op deelnemers uit Centraal Europa, de Baltische Staten en de Balkan.

The Biennale College (IT) is een intiatief van de Biennale di Venezia en bestaat uit twee activiteiten: Biennale College - Hybrid, over Virtual Reality en Biennale College – Cinema, over het maken van speelfilms met een klein budget en nieuwe geïntegreerde productiemodellen waarbij het publiek wordt betrokken.

Film Spring Open Air workshops (PL) van The Film Spring Open Foundation (FSO). Eén van de  initiatieven is de Cinebus, een mobiele audiovisuele studio die deelnemers de mogelijkheid geeft om nieuwe productiemodellen te implementeren. 

The aim of Less Is More (FR): een training voor scenaristen die werken aan een film met een beperkt productiebudget. Ook welkom zijn talenten die werken in de virtuele kunst, de theatersector, documentairewereld en webvideosector.

Art Department Masterclass (LT) waarbij de focus ligt op de functies van de art department tijdens de ontwikkelings- en productiefase van een speelfilm. Tevens wordt er aandacht geschonken aan de digitale uitdagingen in de postproductiefase.

PROMISED LAND (PL) is een opleiding met focus op digital sculpting, illustratie en animatie en is gericht op professionals uit de film- en videogame-industrie.

SOFA – School of Film Agents (GE) is een trainingsprogramma voor de ontwikkeling van programma's die de nationale filmindustrie en het cinematografisch landschap in Europa versterken. De focus ligt op agenten en cultuurmanagers uit de EU, Centraal Azië en de Kaukasus.

Trans-Atlantic Partners (DE) is een internationaal programma gewijd aan de Trans-Atlantische productie van film- en TV-drama en brengt onafhankelijke producenten uit Europa, de VS en Canada bij elkaar.

Klik hier voor een overzicht van alle resultaten van deze oproep.