|
Image
Afbeelding
Andrea Posthuma
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl
 

Ruim 2 miljoen euro vanuit Creative Europe naar Nederlandse producenten in 2017

Image
Afbeelding
Caption
Miss Moksy (Vincent Bal ) - BosBros
Authors
Miss Moksy (Vincent Bal ) - BosBros

Ruim 2 miljoen euro vanuit Creative Europe naar Nederlandse producenten in 2017

2.084.580 euro voor Nederlandse projecten in 2017
De Europese Commissie heeft dit jaar ruim 2 miljoen euro toegekend aan ontwikkelings- en productiesteun voor Nederlandse audiovisuele projecten. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2016, toen werd 1.040.000 euro toegekend voor dezelfde subsidieregelingen. Bovendien is het de eerste keer sinds de start van Creative Europe/MEDIA (in 2014) dat een Nederlands dramaproject gehonoreerd is binnen de regeling Steun voor Televisieproductie.
Om precies te zijn werd in 2017 totaal 2.084.580 euro toegekend: 1.400.580 euro voor de ontwikkeling van audiovisuele projecten, 610.000 euro voor televisieproductie en 74.000 euro voor de ontwikkeling van videogames.

Ontwikkeling van audiovisuele projecten
Onlangs werden de resultaten bekend gemaakt van de Creative Europe MEDIA oproep (tweede deadline) voor de ontwikkeling van audiovisuele - individuele - projecten. Uit Nederland werden deze ronde maar liefst vijf projecten geselecteerd voor een totaalbedrag van 235.000 euro, te weten:

Viking Film - Oink's Revenge (60.000 euro)
The Film Kitchen - Sleep (50.000 euro)
Rinkel Film - My Only way Out (50.000 euro)
Halal docs - Sex & Oysters (25.000 euro)
Submarine Haven - The Faction (50.000 euro)

OinksRevenge.jpeg
 
Oink's Revenge (Mascha Halberstadt) - Viking Film

Nederland heeft na Frankrijk het hoogste bedrag ontvangen en het hoogst aantal geselecteerde projecten (vijf). Voor de eerste deadline (17 november 2016) van dezelfde oproep werd één fictieproject geselecteerd: Totem van Volya Films voor een bedrag van 50.000 euro.
Klik hier voor meer informatie.

Slate Funding - ontwikkeling van drie tot vijf projecten
Eerder dit jaar werden verder zes Nederlandse productiehuizen (Pupkin Film, Phanta Vision, Topkapi, Pieter van Huystee Film & TV, BosBros en New Amsterdam Film Company) geselecteerd voor een totaalbedrag van 1.115.580 euro voor Creative Europe MEDIA – Slate Funding. Van de landen met een middelgrote productiecapaciteit hadden Nederland en Denemarken het hoogste aantal geselecteerde projectaanvragen binnen deze oproep. Bijna 10% van het totaalbudget van de oproep ging naar Nederlandse producenten. Verder is opmerkelijk dat Nederland een slagingspercentage van 85% heeft, aangezien zes van de zeven ingediende projecten werden geselecteerd.
Klik hier voor meer informatie.

Televisieproductie
Op 25 oktober publiceerde de Europese Commissie de resultaten van de oproep Steun voor Televisieproductie (tweede deadline). In totaal werden 24 Europese projecten geselecteerd voor een totaalbedrag van 6.446.746 euro. Uit Nederland ontvangt Lemming Film 500.000 euro voor het dramaproject Heirs of the Night. Het is de eerste keer sinds de start van Creative Europe/MEDIA dat een Nederlands dramaproject gehonoreerd is binnen deze regeling.
Voor de eerste deadline van deze oproep ontving producent Submarine 110.000 euro voor het doucmentaireproject Ganz - How I lost my Beetle.
Klik hier voor meer informatie.
 

Beetle.jpg
Ganz - How I lost my Beetle (Suzanne Raes) - Submarine

Videogames
Voor de oproep Steun voor de Ontwikkeling van Videogames werd in augustus het Nederlandse project Trails of Life: Talon's Reach van gamestudio tiger&squid gehonoreerd voor 74.000 euro.
In totaal werden 146 aanvragen gedaan en 32 projecten geselecteerd. Er werd 15 miljoen euro aangevraagd en er is 3,7 miljoen euro toegekend, een slagingspercentage van 25%.
Klik hier voor meer informatie.

 tigersquid.jpg

Voor vragen over het Creative Europe MEDIA programma kunt u terecht bij de Creative Europe Desk.
Did you find this information useful?
0