21 mei 2019

Europa Nostra Award voor restauratie Koepelkathedraal in Haarlem

25 projecten in 16 landen bekroond

Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem

De restauratie van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem is onderscheiden met een Europa Nostra Award in de categorie ’Behoud’. De organisatie van de prijzen voor behoud van cultureel erfgoed in Europa heeft op 21 mei de winnaars voor 2019 bekend gemaakt.

Het bestuur van de Koepelkathdraal is zeer ingenomen met deze prestigieuze onderscheiding. De kathedraal krijgt hiermee een officiële Europese uitstraling: 'In het juryrapport wordt niet alleen de deugdelijke aanpak van alle restauratie-onderdelen – vaak gebaseerd op uitgebreid onderzoek – genoemd, maar ook de durf voor eigentijdse toevoegingen. Een prachtige bekroning voor alle mensen die zich met hoofd en hand hebben ingezet voor het herstel van de nieuwe Bavo!'

Europa Nostra heeft in totaal 25 projecten in 16 landen bekroond voor de indrukwekkende prestaties op het gebied van behoud, onderzoek, toewijding en educatie, training en bewustwording. De prijzen zijn in deze vier categorieën toegekend. De Europa Nostra Awards worden jaarlijks uitgereikt. Het initiatief wordt ondersteund door Creative Europe Cultuur.

Naast de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem zijn in de categorie ‘Behoud’ nog tien projecten bekroond, waaronder het kasteel van Montreuil Bonnin in Frankrijk, de versterkte nederzetting van Mutso in Georgië, het Koningin Louise Adit-complex in Zabrze (Polen), de Lithica-steengroeve van s'Hostal (Menorca), het Oratorio en het huis van Astasio de Bracamonte in het Alhambra in Granada (Spanje), een middeleeuwse Tiendschuur in Ingatorp (Zweden) en de verfijnde restauratie van de Kapel van de Heilige Lijkwade in Turijn (Italië). De jury heeft kunnen kiezen uit 149 inzendingen uit 34 Europese landen. De winnaars worden op 29 oktober 2019 gehuldigd tijdens de European Heritage Awards Ceremony in Parijs. 

Iedereen kan vanaf nu online stemmen voor de Public Choice Award