|
Image
Afbeelding
Albert Meijer
Role
Advisor Culture - Creative Europe
Email
a.meijer [at] dutchculture.nl
 

Red Europa's erfgoed

Red Europa's erfgoed

Discipline
Erfgoed
Nomineer een bedreigde erfgoedplek in Europa voor het '7 Most Endangered programme' 2018
Cultuur

Kent u het vliegveld in Helsinki dat speciaal voor de (afgelaste) Olympische Spelen van 1940 werd gebouwd? Ooit het sprookjesachtige zeekasteel in Estland gezien? De lagune van Venetië? De houten kerken met fresco's in Roemenië? Het zijn indrukwekkende en veelzeggende plekken die de geschiedenis van Europa vertellen. Maar ze dreigen wel te verdwijnen als er geen aandacht en onderhoud voor is.

Het 7 Most Endangered Programme identificeert iedere twee jaar bedreigde monumenten en andere erfgoedplekken in Europa. Het programma wil publieke en private partijen op lokaal, nationaal en Europees niveau mobiliseren om deze plekken te behouden en ze een levensvatbare toekomst te geven. Is uw organisatie lid van Europa Nostra, dat cultureel erfgoed in Europa beschermd, en wilt u een erfgoedplek nomineren? Dat kan hier. De deadline voor de nominaties is 30 juni 2017.

7 Most Endangered is geen financieringsprogramma maar dient als een katalysator voor actie. Het programma bestaat sinds 2013 en is een samenwerking van Europa Nostra en de European Investment Bank Institute, dat initiatieven voor de publieke zaak ondersteunt. Creative Europe ondersteunt het programma ook.

Dit is de vierde keer dat de organisatie oproept om kandidaten te nomineren. Voorgaande jaren werden onder andere de bovenstaande plekken aangemerkt als meest bedreigde in Europa. De definitieve lijst van de zeven meest bedreigde erfgoedplekken in Europa wordt in februari 2018 bekendgemaakt tijdens het Europees Jaar van Cultureel Erfgoed.

Did you find this information useful?