Raad voor Cultuur bepleit investeringen in de audiovisuele sector

Image
Afbeelding
Discipline
Audiovisuele media

Raad voor Cultuur bepleit investeringen in de audiovisuele sector

MEDIA

“De ontwikkeling en productie van kwalitatief hoogwaardige films, series, documentaires en animaties, inclusief specifiek op kinderen gerichte producties verdient versterking.”, aldus de Raad voor Cultuur in zijn Advies Cultuurbestel 2021 – 2014 Cultuur dichtbij, dicht bij cultuur.

Heffingen invoeren

De raad adviseerde al eerder om heffingen in te voeren en bepleit dat nu wederom. Naar verwachting zouden dergelijke heffingen een bedrag van tussen de 20 en 30 miljoen euro kunnen opbrengen.

“Gezien het belang van kwalitatief sterke en toegankelijke Nederlandstalige film- en mediaproducties pleit de raad ervoor om, indien een heffing niet snel genoeg van de grond komt, op zoek te gaan andere manieren om deze versterkingen voor de audiovisuele sector in te financieren. De raad gaat daarbij uit van een bedrag van 9,5 miljoen euro.”

Aanpak problematiek van de arbeidsmarkagenda en de AV sector

Ook adviseert de raad extra te investeren in de arbeidsmarktagenda en de audiovisuele sector om een impuls te geven aan de vitaliteit van het stelsel en de verbinding daarvan met nieuw publiek en met de regio.

“De raad ziet ruimte voor dit soort instellingen in de BIS om het klimaat voor genre- en talentontwikkeling, creatie en verdieping te verduurzamen en te versterken.”

Quota voor filmtheaters en festivals

Filmtheaters en festivals spelen een grote rol in de zichtbaarheid van Nederlandse AV producties. “Het Rijk kan de sector hierbij steunen door quota in te stellen voor de vertoning van producties van Nederlandse bodem in bioscopen, filmtheaters en op on-demandplatforms, wat zowel aan de makers, als aan het publiek ten goede komt.”

De rol van de NPO

Ook de NPO speelt een grote rol in de zichtbaarheid. Echter met de komst van NPO Start heeft de NPO het filmconvenant opgezegd en het uitzenden van drama op NPO2 stopgezet. Hierdoor heeft een Nederlandse publiek onvoldoende toegang tot kwaliteitscontent volgens de raad. De Minister dient volgens de raad te overwegen de NPO een drama- en filmbeleid op te leggen Ook zou de NPO een grotere verantwoordelijkheid voor talentontwikkeling en kwaliteitsbevordering moeten nemen.

Tevens adviseert de raad om het geld dat uit de Mediabegroting naar het CoBo- Fonds gaat over te hevelen naar het Filmfonds. Dit past ook bij eerdere aanbevelingen van de raad om van het Filmfonds uit te bouwen tot een breder audiovisueel fonds voor de hele sector.

Hieraan gelieerd stelt de raad: “Voor een beter werkend systeem vindt de raad het eveneens nodig dat het Rijk de scheiding tussen het media- en filmbeleid opheft en vanuit één visie beleid ontwikkelt.”

Lees hier over de adviezen van de Raad voor Cultuur over DutchCulture.

Lees het volledige rapport van de Raad van Cultuur hier [pdf].

Did you find this information useful?
0