1 juni 2017

Publicatie: Feiten & Cijfers Creative Europe MEDIA 2016

Nederlandse resultaten in de Europese filmindustrie

De film 'I, Daniel Blake' van Ken Loach ontving MEDIA distributiesteun in 2016

Nederlandse aanvragers hebben in 2016 opnieuw veel geld ontvangen uit het subsidieprogramma MEDIA van Creative Europe. De Creative Europe Desk NL | DutchCulture plaatste in een brochure alle cijfers van dit programma voor 2016 in perspectief. Maar er is meer dan geld. Zo brachten we in 2016 filmmakers en -producenten van kindercontent in contact met Europese beleidsmakers tijdens het European Film Forum bij Cinekid for Professionals en werd een cross-sectorale oproep (MEDIA en Cultuur) gepubliceerd die betrekking had op de integratie van vluchtelingen.

Nederland in de top zeven
De Nederlandse audiovisuele sector ontvangt bijna zes miljoen euro uit Brussel, dat is 5,46 % van het totale Creative Europe budget voor 2016. Naast Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje (de Big Five), haalt alleen België meer uit het programma dan Nederland. Daarnaast krijgt de VPRO 300.000 euro voor het project Youropa uit een ander Europees budget.

In het schema op pagina 4 en 5 in de brochure staat een overzicht van welke organisaties hoeveel geld ontvingen uit het Creative Europe MEDIA programma. Het Imagine Film Festival en Picl (voorheen Filmthuis) staan dit jaar voor het eerst in het rijtje met succesvolle aanvragers.

IDFA en Hubert Bals succesvolle internationale coproductiefondsen
Het IDFA Bertha Fund Europe en het Hubert Bals Fund + Europe ontvangen bijna 35 % uit het totale budget voor de oproep voor Internationale Coproductiefondsen. Een succesverhaal dus voor Nederland! Met de fondsen worden onder andere internationale coproducties gefinancierd en gedistribueerd.

De brochure met feiten en cijfers kunt u hier downloaden. Liever een gedrukt exemplaar? Stuur dan een email naar Annelies Bokma.

 voorblad MEDIA.jpg