4 juli 2017

Nominaties LUX Film Prize bekend gemaakt

Still uit de MEDIA gesteunde film 'King of the Belgians' van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Producenten: Bo Films (BE), Topkapi Films (NL), Entre Chien et Loup (BE) en Art Fest (BG).

Op 2 juli werden tijdens het Tsjechische filmfestival in Karlovy Vary de tien nominaties bekendgemaakt voor de LUX Film Prize van het Europees Parlement.

Uit deze tien films zullen drie titels geselecteerd worden voor de short list die tijdens de Venice Days  (eind juli in Rome) onthuld zal worden. Daarna wordt de winnaar van de Lux Film Prize 2017 gekozen, die op 15 november in Straatsburg bekend wordt gemaakt. In Karlovy Vary werd verder bekend dat Toni Erdmann van regisseur Maren Ade uit de tien geselecteerde films van 2016 de meeste stemmen van het publiek heeft gekregen. Toni Erdmann was vorig jaar de winnaar van de Lux Film Prize.

De genomineerden zijn:

A ciambra van Jonas Carpignano
120 BPM (Beats Per Minute) van Robin Campillo
Glory van Kristina Grozeva en Petar Valchanov
Heartstone van Guðmundur Arnar Guðmundsson
King of the Belgians van Peter Brosens en Jessica Woodworth
Sámi Blood van Amanda Kernell
Summer 1993 van Carla Simón
The Last Family van Jan P Matuszyński
The Other Side of Hope van Aki Kaurismäki
Western van Valeska Grisebach

De prijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt en zet de diversiteit van de Europese film in de spotlight. De drie films die worden geselecteerd voor de short list winnen ondertiteling in de 24 officiële talen van de Europese Unie en worden tijdens de Lux Film Days vertoond in alle 28 lidstaten.

Behalve Toni Erdmann waren eerdere winnaars van de Lux Film Prize: Mustang, Ida, The Broken Circle Breakdown, Shun Li and the Poet, The Snows of Kilimanjaro, When We Leave, Welcome, Le silence de Lorna, Auf der anderen Seite.