|
Image
Afbeelding
Andrea Posthuma
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl
 

Nieuwe overeenkomst ten behoeve van financiële garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sectoren.

Image
Afbeelding
Authors
financiele garantiefaciliteit CE

Nieuwe overeenkomst ten behoeve van financiële garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sectoren.

Het European Investment Fund (EIF) en het consortium van Deloitte Digital en KEA European Affairs hebben een overeenkomst getekend voor de capaciteitsopbouw van financiële intermediairs die een Garantiefaciliteit voor de Culturele en Creatieve sector in hun pakket aanbieden.

Doel van de capaciteitsopbouw is de financiële intermediairs beter in staat te stellen de risico's te beoordelen voor micro-, kleine en middelgrote organisaties in de culturele en creatieve sector. Financiële instellingen kunnen profiteren van een technische helpdesk, kennisopbouw en netwerkmogelijkheden. De capaciteitsopbouw zal aangevuld worden met de expertise van het consortium van Deloitte Digital en KEA en is bedoeld om financiële instellingen te begeleiden bij het verkrijgen van inzicht en het inschatten van de risico’s die gepaard gaan met investeringen in de culturele en creatieve sector. Tevens zijn zij ondersteunend bij het vormen van partnerschappen tussen de financiële en de creatieve sector.

Deloitte Digital en KEA hebben hun krachten gebundeld om nog meer kennis op te bouwen. Dit mede dankzij de sterke positie en ervaring van Deloitte op het gebied van professionele dienstverlening aan financiële instellingen, waaronder kredietrisicobeoordeling, schuldfinanciering aan KMO's, etc., aangevuld met de ervaring van KEA in de culturele en creatieve sector, waaronder markt-, regelgevings- en managementanalyse, economie en toegang tot financiering.

De creatieve en culturele sectoren zijn goed voor meer dan 7 miljoen banen in de EU en 4,2% van het bbp van de EU. De ontwikkeling van de sector is van het grootste belang voor de innovatiecapaciteit van Europa en voor de groei van de digitale economie. Meer lezen over bovengenoemde organisaties? Klik hier.

Achtergrond Financiële Garantiefaciliteit
De Financiële Garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sectoren is vanaf 2016 in werking. De voornaamste doelstelling van de garantiefaciliteit is om bij de banken en andere financiële instellingen
zorg te dragen voor een beter begrip van de sector, zodat gemakkelijker leningen kunnen worden afgesloten. De leningen van de banken moeten uiteindelijk de groei van de culturele en creatieve sectoren bevorderen. Om de culturele en creatieve sector in Europa nog meer te versterken, gaf Creative Europe in 2017 60 miljoen euro extra uit via het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). Hiermee heeft de faciliteit 181 miljoen euro te besteden, in plaats van 121 miljoen euro. Dit zal naar verwachting meer dan 1 miljard euro aan leningen opleveren voor duizenden culturele en creatieve kleine en middelgrote ondernemingen. Deze aanvulling zal meer banken en financiële instellingen uit Europa in staat stellen de financiering voor projecten in de culturele en creatieve sector te verhogen. Sinds de lancering van de faciliteit zijn overeenkomsten gesloten met financiële intermediairs in Spanje, Frankrijk en Roemenië. Zij zullen voor meer dan 230 miljoen euro aan leningen verstrekken. Onlangs zijn vier overeenkomsten gesloten met financiële intermediairs uit Tsjechié, Italië en België.

Did you find this information useful?
0