13 augustus 2019

Voorstelling: Eye am Sonntag

New Cool Collective speelt nieuwe score bij Menschen am Sonntag op 15 september

New Cool Collective komt naar Eye Filmmuseum om live een nieuwe score te spelen bij een oude film. De band treedt zondag 15 september op bij de projectie van de stillefilmklassieker Menschen am Sonntag (1930), een samenwerking van latere Hollywoodgrootheden Billy Wilder, Fred Zinneman en Robert Siodmak. De voorstelling is onderdeel van het EU-initiatief ‘A Season of Classic Films’, waarin gerestaureerde Europese klassiekers in dertien Europese steden en dorpen gratis worden vertoond, van Thessaloniki tot Amsterdam.

Het zomerprogramma ontvangt steun van Creative Europe MEDIA, dat de restauratie, distributie en internationale vertoning van Europees filmerfgoed ondersteunt. Tot de geselecteerde films behoren titels als Truffauts Les quatre cent coups (1959), Fritz Langs Metropolis (1927) en Cinema Paradiso (1988) van Giuseppe Tornatore. De aftrap vond eind juni plaats op het Piazza Maggiore van Bologna tijdens het Bologna Film Festival. 

Over de film
Menschen am Sonntag was bij uitbreng in 1930 een hit. Heel Duitsland liep uit om de ‘grotestadssymfonie’ te bekijken over vijf jonge Berlijners die zorgeloos zonnebaden aan de oevers van de Wannsee en door de zondagse stad wandelen. De gevolgen van de beurskrach en het gevaar van het oprukkende nazisme leken nog ver weg. 
Billy Wilder, Fred Zinneman en de broers Curt en Robert Siodmak hadden het scenario verzonnen in het café; zonder geld en losjes improviserend gingen de mannen aan de slag. De acteurs waren amateurs, het verhaal werd doorsneden met opnamen van Berlijn, embleem van de 20ste-eeuwse Groβstadt.
Het resultaat geldt als één van de hoogtepunten van de Europese vroege cinema – Menschen am Sonntag oogt modern fris, het gebruik van (documentaire) stadsopnamen vormt een breuk met de dramatisch uitgelichte studioproducties van het expressionisme.

Jazzpaleis aan het IJ
Zondag 15 september is Menschen am Sonntag te zien in een zinnenprikkelende voorstelling in Eye Arena, voor de gelegenheid omgedoopt tot Eye am Sonntag
De mannen van New Cool Collective spelen live de door hun geschreven nieuwe score tijdens de film. Op het grote scherm is de Europese restauratie van Menschen am Sonntag te zien; op transparante schermen worden bewerkte filmfragmenten geprojecteerd, die ook zichtbaar zijn vanaf het terras en de IJ-oever. Alle witte vlakken van de Arena raken bedekt met bewegend beeld, waardoor het filmmuseum transformeert in een reusachtig vibrerend filmdoek, een waar cinematografisch jazzpaleis. 
Na afloop is er een afterparty met veejays en deejays.

Toegang
Eye am Sonntag: Menschen am Sonntag, opening cultureel seizoen, 15 september Eye Filmmuseum, Eye Arena, 20.30 - 01.00 uur. Filmvertoning 21.15 - 22.45 uur.
Toegang gratis, tickets (verplicht) online bestellen via de website van Eye. Maximaal 4 tickets per persoon.  Eye bar-restaurant is de hele avond gesloten voor reguliere bezoekers.