Europese regeringsleiders hebben een akkoord bereikt over de EU-meerjarenbegroting

Image
Afbeelding

Europese regeringsleiders hebben een akkoord bereikt over de EU-meerjarenbegroting

Cross-sectoraal

De Europese regeringsleiders hebben een akkoord bereikt over de EU-meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds van 750 miljard euro.

"Nu kunnen we beginnen met de wederopbouw van onze economieën", twittert voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. "En nu verder aan het werk", aldus Von der Leyen.

Polen en Hongarije spraken eerder hun veto uit omdat ze het niet eens zijn met de sancties voor landen die de regels van de rechtsstaat overtreden. Hierdoor kunnen zij miljoenen aan EU-subsidies mislopen. Zij vinden dat de regels in strijd zijn met het Europees verdrag

In het compromisvoorstel van Duitsland gaan de nieuwe regels pas in als het Europees Hof zich erover heeft uitgesproken. Ook Nederland stemde in met het compromisvoorstel. Aan de drie voorwaarden die Rutte voorafgaand stelde is voldaan. Een van de belangrijkste voorwaarde was dat er geen sprake is van uitstel. Weliswaar komt er een procedure bij het Europees Hof maar de maatregelen worden, met terugwerkende kracht toegepast, als de rechters een uitspraak hebben gedaan.

Did you find this information useful?