Europese Commissie vraagt naar ervaringen met Europeana

Image
Afbeelding
Caption
Uit de collectie van Europeana: Power to the people: Mass-photography with major impact.
The filming of ' The Manxman ' , a tale of star-crossed love on the Isle of Man. Directed by George Loane Tucker and starring Elisabeth Risdon (1916)
Authors
Europeana: Power to the People

Europese Commissie vraagt naar ervaringen met Europeana

Deadline voor invullen vragenlijst: 14 januari 2018

De Europese Commissie houdt een publieke consultatie over Europeana. Iedereen die zakelijk of privé betrokken is bij cultureel erfgoed, wordt opgeroepen zijn ervaringen te delen.

Europeana is een kennisnetwerk en digitaal platform waaraan circa 3.700 musea, bibliotheken, archieven en andere organisaties met historische verzamelingen meedoen, afkomstig uit heel Europa. Samen stellen zij via Europeana nu 53 miljoen historische werken online beschikbaar, van middeleeuwse manuscripten tot negentiende-eeuwse kranten, van foto’s tot film, van aktes uit bevolkingsregisters tot bladmuziek, van afbeeldingen van schilderijen en kostuums tot gegevens over monumenten en archeologische vondsten. De bijeengebrachte digitale erfgoedcollecties zijn direct te doorzoeken, maar ook (deels) beschikbaar voor hergebruik door derden, bijvoorbeeld in de wetenschap, het onderwijs, toeristische en de creatieve sectoren.

In mei 2016 heeft de EU Raad voor Ministers conclusies  aangenomen over de rol van Europeana voor de online zichtbaarheid en het gebruik van Europees cultureel erfgoed. De Raadsconclusies gaan in op de financiering, de organisatie, de kennisfunctie, de kwaliteit van de beschikbare gegevens en de gebruiksvriendelijkheid van Europeana.

Naar aanleiding van deze conclusies laat de Europese Commissie, DG CNECT, een onafhankelijke evaluatie van Europeana uitvoeren. De resultaten van de publieke consultatie worden hierin verwerkt en gepubliceerd op deze website. Op basis van de evaluatie zal de Europese Commissie de EU lidstaten voorstellen doen voor toekomstige ondersteuning van het project.

De online-vragenlijst kan tot 14 januari 2017 in een van de 24 officiële EU-talen worden ingevuld. Laat uw stem horen!

Naar de vragenlijst (NL)
Naar de vragenlijst (ENG)

Contact: Europese Commissie, Directoraat-generaal Communicatienetwerken, inhoud en technologie.

E-mail : cnect-g2@ec.europa.eu

Did you find this information useful?
0