Europese Commissie publiceert nieuwe editie van de Cultural and Creative Cities Monitor

Image
Afbeelding

Europese Commissie publiceert nieuwe editie van de Cultural and Creative Cities Monitor

Cross-sectoraal

De Europese Commissie heeft de tweede editie van haar Cultural and Creative Cities Monitor gepubliceerd. De tool heeft als doel het creatieve en culturele potentieel van Europese steden te benchmarken en te vergroten, hetgeen van vitaal belang is voor het stimuleren van economische groei en sociale cohesie.

Na het succes van de eerste editie in 2017, is de nieuwste editie bijgewerkt om de culturele en creatieve rijkdom van Europa in kaart te brengen door middel van een uitgebreide steekproef onder 190 steden in 30 landen.

De voornaamste bevindingen uit de 2019 monitor zijn:

  • Parijs (Frankrijk), Kopenhagen (Denemarken), Florence (Italië) en Lund (Zweden) scoren het hoogste in hun respectieve bevolkingsgroepen, waarbij Lund een nieuwe toevoeging is in de topsteden in vergelijking met de editie van 2017.
  • Het aantal banen in de culturele en creatieve sectoren zijn vooral gegroeid in steden in het noorden en oosten van Europa, met een gemiddelde jaarlijkse toename van ongeveer 12% in Boedapest (Hongarije), Tallinn (Estland), Vilnius (Litouwen), Krakau en Wroclaw ( Polen) en Tartu (Estland).
  • Macroregionale prestaties laten zien dat Noord-Europa het beste presteert. West-Europa loopt voor op ‘Cultural Vibrancy ', op de voet gevolgd door zowel Noord- als Zuid-Europa. West-Europa is ook de beste speler op het gebied van ‘Creative Economy ', op de voet gevolgd door Noord-Europa. De beste dynamiek voor het creëren van banen wordt gemiddeld gevonden in Noord- en Oost-Europese steden.
  • In de geanalyseerde stadssteekproef bevinden culturele locaties zich meestal op 30 minuten lopen (of slechts 5 minuten fietsen) van waar Europese burgers wonen en zijn zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
  • Toekomstige EU-cohesiebeleidfondsen zouden de sociaal-economische convergentie en territoriale cohesie verder kunnen ondersteunen door zich te concentreren op creatieve banen en innovatie, vervoersverbindingen en governance - in de gebieden waar de grootste verschillen bestaan.
  • Toonaangevende culturele en creatieve steden zijn welvarender: er is een positief en significant verband tussen de scores van de index voor culturele en creatieve steden en de inkomensniveaus van de steden.

Lees verder

Did you find this information useful?