European Film Award voor Julie Delpy

Image
Afbeelding
Authors
Julie Delpy
Discipline
Audiovisuele media

European Film Award voor Julie Delpy

European Achievement in World Cinema gaat naar Frans-Amerikaanse actrice

De Frans-Amerikaanse actrice Julie Delpy ontvangt dit jaar de eervolle prijs European Achievement in World Cinema. Deze zal aan haar uitgereikt worden tijdens de 30ste European Film Awards Ceremonie op zaterdagavond 9 december in Berlijn.

Geboren in Parijs, werd Julie Delpy op 14-jarige leeftijd door Jean-Luc Godard ontdekt waarna ze als actrice debuteerde in zijn film Détective (1985). Met succes rondde ze in New York haar filmstudie af aan de Tisch School of Arts en heeft als regisseur, scenarioschrijfster en actrice aan meer dan 30 films meegewerkt.

Ze speelde in 1987 de hoofdrol in Bertrand Taverniers Le Passion Béatrice, die haar een nominatie opleverde voor een Franse César. In de film La Noche Oscura van Carlos Saura was zij Maagd Maria en in 1990 brak ze door met Europa Europa van Agnieszka Holland. Haar eerste nominatie van de European Film Awards volgde in 1991 voor haar rol in de film Homo Faber van Volker Schlöndorff. In 1993/1994 speelde ze Dominique in de Trois Couleurs-films van Krzysztof Kieslowski. Ook werkte ze samen met Jim Jarmusch in Broken Flowers (2005) en Todd Solondz in Wiener Dog (2016).

Waarschijnlijk de meest onvergetelijke rol van Julie Delpy is die van Céline tegenover Ethan Hawke in Richard Linklaters Before-serie: Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004) en Before Midnight (2013). Zij was co-scenariste en ontving voor de twee laatste films uit de serie een Oscar Nominatie in de categorie Beste Scenario, en een Golden Globe Nominatie voor haar vertolking in Before Midnight.

Ze heeft zes speelfilms geregisseerd en ontving in 2007 haar tweede EFA Nominatie voor 2 Days in Paris, die haar ook een César Nominatie opleverde. Haar film Le Skylab won in 2011 op het Internationale Filmfestival van San Sebastian de Speciale Prijs van de Jury en haar film Lolo ging in 2015 in première op het Internationale Filmfestival van Venetië.

Julie Delpy zal als eregast de 30ste European Film Awards Ceremonie op 9 december in Berlijn bijwonen.

www.europeanfilmawards.eu

 

Did you find this information useful?
0