'Wij zijn licht' van Gerda Blees wint European Union Prize for Literature 2021

'Wij zijn licht' van Gerda Blees wint European Union Prize for Literature 2021

In totaal dertien laureaten toegekend
Cultuur

Gerda Blees is met Wij zijn licht (Uitgeverij Podium) de Nederlandse winnaar van de European Union Prize for Literature. De andere Nederlandse genomineerden waren Jente Posthuma met Waar ik liever niet aan denk (Uitgeverij Pluim) en Raoul de Jong met Jaguarman (Uitgeverij De Bezige Bij).

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan boeken uit de 41 landen die zijn aangesloten bij het Creative Europe. Ieder jaar mag een derde van de leden een jury samenstellen die een winnaar uit eigen land mag aanwijzen. Het winnende boek wordt vervolgens in heel Europa onder de aandacht gebracht. Bovendien is extra vertaalsubsidie beschikbaar. De editie van 2021 kent dertien laureaten toe uit de landen die aan deze cyclus deelnemen.

De Nederlandse jury bestond uit Martijn David (GAU), Iris Meijer (Linnaeus Boekhandel), Margot Dijkgraaf (o.a. NRC Handelsblad) en Andrea Kluitmann (vertaalster Nederlands-Duits). Eerdere Nederlandse winnaars waren Jamal Ouariachi (2017), Marente de Moor (2014) en Rodaan Al Galidi (2011).

Kijk hier voor een overzicht van alle winnaars.

En hier voor een video van Nederlands jurylid Margot Dijkgraaf over het winnende boek.

 

Did you find this information useful?