Marktanalyse van de culturele en creatieve sector in Europa

Marktanalyse van de culturele en creatieve sector in Europa

In deze update wordt de groei van de Europese culturele en creatieve sector vóór de Corona pandemie inzichtelijk gemaakt.
Cross-sectoraal

KEA European Affairs heeft een update uitgebracht van de publicatie "Marktanalyse van de culturele en creatieve sector in Europa". Deze publicatie is in opdracht van het Europees Investeringsfonds (EIF) uitgevoerd, in het kader van de Europese garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector (CCS). In deze marktanalyse wordt de groei van de Europese culturele en creatieve sector vóór de Corona pandemie inzichtelijk gemaakt. Tevens worden de belangrijkste trends geschetst op het gebied van: digitalisering en technologische innovatie, milieubewustzijn, nieuwe bedrijfsmodellen en op samenwerking gerichte manieren van werken.

De publicatie bevestigt dat investeringen in de CCS nodig en gerechtvaardigd zijn, onder meer omdat de CCS veel banen oplevert in alle EU-lidstaten. Een kort overzicht:

  • De CCS vertegenwoordigde in 2017 gemiddeld 5,5% van de toegevoegde waarde van de EU-lidstaten;
  • De toegevoegde waarde is in de periode 2013-2017 in sneltempo gegroeid (CAGR* van 5,1%);
  • De CCS biedt werkgelegenheid aan gemiddeld 6,2% van de beroepsbevolking van de EU-lidstaten;
  • In termen van toegevoegde waarde en werkgelegenheid zijn de CCS vergelijkbaar met andere belangrijke economische sectoren, zoals de informatie- en communicatietechnologie en de accommodatie- en voedselvoorzieningssector;
  • De CCS voorziet andere industrieën, die afhankelijk zijn van creatieve output, van inhoud. Zoals software en digitale diensten, telecommunicatiediensten, toerisme, consumentenelektronica en industrieel ontwerp;
  • De CCS kan een belangrijke rol spelen in het hervormen van Europa's post-pandemische sociale en economische structuren en sectoren. .

De belangrijkste motor achter de groei van de CCS in Europa is de audiovisuele media en multimedia (AVM) sector. De toegevoegde waarde van de AVM sector is tussen 2013 en 2017 met een CAGR van 7,2% gestegen tot 185 miljard euro en draagt gemiddeld, in elke EU-lidstaat, 2,5% bij aan de toegevoegde waarde van de EU. De audiovisuele media en multimedia sector alleen al, biedt werk aan 1,9% van de beroepsbevolking in de EU.

*compound annual growth rate (CAGR), ofwel de samengestelde jaarlijkse groei

U kunt de publicatie hier downloaden.

 

Did you find this information useful?