Manifesta geselecteerd als projectleider voor samenwerkingsproject Western Balkans

Manifesta geselecteerd als projectleider voor samenwerkingsproject Western Balkans

Manifesta 14 is geselecteerd voor Creative Europe financiering
Cultuur

Het Uitvoerend Agentschap in Brussel heeft de selectieresultaten van de oproep Cultural Cooperation Projects in the Western Balkans 2019 (call EACEA 39/2019, deadline: 28 april 2020) bekend gemaakt.

In totaal zijn er 13 van een totaal van 319 aanvragen gehonoreerd, voor een totaalbedrag van 4.935.563 euro. Eén van deze projecten is Manifesta 14 Prishtina_CoProducing Common Space and Shaping Formations of Solidarity in the Western Balkans and Beyond. Het project wordt geleid door de Nederlandse organisatie Manifesta. Met 11 partners uit Kosovo, Montenegro, Duitsland, Bulgarije, Servië, Albanië, Noord-Macedonië en Bosnië & Herzegovina krijgen zij in totaal 429.884 euro voor de organisatie van hun reizende Biënnale, die plaats zal vinden in Kosovo in 2022. Het is voor het eerst dat Manifesta wordt gehouden in de Balkan. 

De oproep is bedoeld om culturele samenwerkingen met en concurrentievermogen van de culturele en creative industrie in de Westerse Balkanlanden te versterken. Dit was de eerste keer dat er een specifieke oproep voor samenwerkingsprojecten voor de Westerse Balkanlanden werd gepubliceerd. Het is nog niet bekend of er in het nieuwe Creative Europe programma een vervolg komt op deze oproep.