|
Image
Afbeelding
Andrea Posthuma
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl

|
Image
Afbeelding
Jordi Wijnalda
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
j.wijnalda [at] creativeeuropedesk.nl
 

Nederland op het Festival de Cannes 2023

Image
Afbeelding
Wang Bing's YOUTH (SPRING).
Caption
Still from Wang Bing's YOUTH (SPRING) (2023).
Authors
Chinese Shadows
Discipline
Audiovisuele media

Nederland op het Festival de Cannes 2023

MEDIA

Van 16-27 mei vindt langs de Croisette van het Zuid-Franse Cannes opnieuw een van de meest cruciale jaarlijkse filmevenementen plaats: het Festival de Cannes. Nederland is goed vertegenwoordigd in de line-up van het festival, met één majoritaire en drie minoritaire producties. Daarnaast zal langs de Croisette weer het Nederlands paviljoen opgetuigd worden, van waaruit SEE NL, het promotionele orgaan van de Nederlandse filmindustrie, de belangen van het Nederlandse filmlandschap zal behartigen.

Creative Europe MEDIA is in diverse hoedanigheden aanwezig tijdens het festival en de bijbehorende Marché du Film. Meer informatie over MEDIA-gerelateerde evenementen vind je hier.

Media
Afbeelding
Amat Escalante's LOST IN THE NIGHT.
Caption
Still from Amat Escalante's LOST IN THE NIGHT (2023).
Authors
The Match Factory

Lemming Film

Producent Erik Glijnis van Lemming Film is tijdens dit festival aanwezig met een dubbele pet op. Hij is geselecteerd voor het "Producers on the Move"-programma van European Film Promotion (EFP), waarover hier meer te lezen is. Daarnaast zijn hij en collega Leontine Petit betrokken als co-producenten bij Lost in the Night, de nieuwe film van de gerenommeerde Mexicaanse regisseur Amat Escalante, die in 2016 de prijs voor beste regie won op ditzelfde festival (met Heli). Internationale sales zijn in handen van hoofdproducent The Match Factory (DE); verder co-produceerden Snowglobe (DK), Pimienta Films (MX) en Tres Tunas Cine (MX).

Lemming Film heeft de afgelopen met steun van Creative Europe MEDIA een reeks succesvolle en gelauwerde film- en televisieproducties gerealiseerd, waaronder Shariff Korvers Do Not Hesitate, in 2021 de Nederlandse inzending voor de Oscar voor Best International Feature Film.

Majoritair: Steve McQueen

In het Special Screenings-programma van het festival presenteert Family Affair Films de documentaire Occupied City van Oscarwinnaar Steve McQueen. De door Floor Onrust geproduceerde film, in co-productie met Lammas Park (VK), is gebaseerd op het boek Atlas van een bezette stad van Bianca Stigter. McQueen zegt er zelf over: “Living in Amsterdam for me is like living with ghosts. It feels like two parallel stories are always unfolding at the same time. The past is always present.

Minoritair: Wang Bing & Baloji

Voor de Competitie van dit jaar is Youth (Spring) van Wang Bing geselecteerd, een co-productie met het Nederlandse Volya Films (Denis Vaslin & Fleur Knopperts), met internationale sales onder de vleugels van Pyramide Films (FR). Naast deze co-productie-activiteit ontving Volya Films recent slatefinanciering vanuit Creative Europe MEDIA voor de ontwikkeling van 3 tot 5 audiovisuele werken uit eigen stal.

In het programma Un Certain Regard staat ook nog de ensemblefilm Omen van Baloji geprogrammeerd, een co-productie met New Ams (Sander Verdonk). Internationale sales worden verzorgd door Memento (FR/VK). De film is deels gefinancierd door het nieuw gecreëerde New Dawn-initiatief van het Nederlands Filmfonds i.s.m. meerdere buitenlandse fondsen, ter stimulering van makers uit filmculturen die nog niet kunnen rekenen op een sterke nationale infrastructuur of toegang tot de wereldwijde filmmarkt.

Media
Afbeelding
Steve McQueen's OCCUPIED CITY
Caption
Still from Steve McQueen's documentary, OCCUPIED CITY (2023).
Authors
Family Affair Films
Did you find this information useful?