Grote streamingdiensten moeten meer investeren in Nederlandse producties

Grote streamingdiensten moeten meer investeren in Nederlandse producties

Dit staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
MEDIA

Staatssecretaris voor Cultuur en Media Gunay Uslu heeft op 18 juli een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin zij enkele zaken aangaande de samenwerking binnen de audiovisuele sector bespreekt. De vier belangrijkste punten die zij aan de orde brengt zijn:

  • Invoering investeringsverplichting voor streamingdiensten die in Nederland opereren voor het maken van culturele producties van Nederlandse bodem.
  • Stimulering productie en zichtbaarheid, hetgeen bereikt moet worden met de toekenning van extra financiële maatregelen.
  • Bevordering samenwerking met landelijke publieke omroep.
  • Oplevering bouwstenen sectorplan. Hier is sinds vorig jaar aan gewerkt door verschillende partijen binnen de audiovisuele sector.

Staatssecretaris Uslu: “Streamingdiensten zijn steeds populairder en het aanbod van buitenlandse films, series en documentaires groeit. Dat mag niet ten koste gaan van Nederlandse verhalen. Met dit wetsvoorstel zeggen we: heb je als streamingdienst succes op de Nederlandse markt, dan moet je ook bijdragen aan het Nederlandse aanbod. Zo kunnen Nederlandse kijkers genieten van prachtige producties van eigen bodem.”

Lees de volledige brief hier.

Streamingdiensten zijn steeds populairder en het aanbod van buitenlandse films, series en documentaires groeit. Dat mag niet ten koste gaan van Nederlandse verhalen. Met dit wetsvoorstel zeggen we: heb je als streamingdienst succes op de Nederlandse markt, dan moet je ook bijdragen aan het Nederlandse aanbod. Zo kunnen Nederlandse kijkers genieten van prachtige producties van eigen bodem.
Staatssecretaris Uslu
Did you find this information useful?