|
Image
Afbeelding
Albert Meijer
Role
Advisor Culture - Creative Europe
Email
a.meijer [at] dutchculture.nl

Online sessie tijdens conferentie Eurosonic

Online sessie tijdens conferentie Eurosonic

The Future of Live Music: From Immersive Live Performances to Inclusion
Date(s)
donderdag 20 januari 2022 11:30–12:30
Cultuur

Het toegankelijk maken van live concerten is al geruime tijd onderwerp van gesprek. De nadruk ligt daarbij vaak op praktische zaken als toegangshellingen en gebarentolken. Hoewel deze discussies belangrijk zijn, wordt de kwestie vaak gezien als een last. Maar toegankelijkheid en inclusie van mensen met een handicap op het podium en in het publiek kan een aanwinst zijn voor concerten als geheel. Het door Creative Europe Cultuur gesteunde project Revelland put inspiratie uit de manier waarop mensen met een handicap live muziek ervaren. Het internationale collectief van kunstenaars, podiumontwerpers, zintuigspecialisten en organisatoren gebruikt deze inspiratie om live optredens om te vormen tot meeslepende, zintuiglijke en toegankelijke ervaringen.

Creative Europe Desk NL en Possibilize (de initiatiefnemer van Revelland) nodigen tijdens Eurosonic de dove Finse rapartiest Signmark, componiste en experience designer Stephanie Singer (UK) en de Belgische muziekact KRANKk uit. Samen duiken ze in het creatieve proces, vertellen ze hoe een beperking kan worden omgezet in inspiratie en leggen ze uit hoe zintuiglijke elementen zoals visuals, smaak, geur of dans een live optreden kunnen verrijken. Creatieve toegankelijkheid is de sleutel tot de toekomst van live muziek: het gaat om inclusieve oplossingen die waarde creëren voor meerdere doelgroepen, zowel met als zonder een beperking.

De sessie is alleen bij te wonen door deelnemers aan de Eurosonic conferentie. We hopen na afloop een ondertitelde versie met gebarentolk op onze website te plaatsen.

Lees meer over de sprekers op de website van Eurosonic.

Tijdens ESNS is er een digitale Creative Europe helpdesk. Hier vind je meer informatie over het programma en kun je een afspraak inplannen met één van de Creative Europe desk adviseurs. Deze helpdesk is een samenwerking tussen de Creative Europe desks van Nederland, Denemarken, Portugal, Luxemburg, Wallonië, Frankrijk en Oekraïne.