NFF Extended: naar een nieuw perspectief in film en tv

NFF Extended: naar een nieuw perspectief in film en tv

Conferentie over de positie van vrouwen in de Nederlandse film- en tv-sector
Date(s)
donderdag 28 april 2022 15:30–17:00
MEDIA

Verondersteld wordt dat vrouwen en mannen in de Nederlandse kunst- en cultuursector gelijke kansen en mogelijkheden hebben en dat “het al veel beter gaat dan een aantal jaar geleden”. In het onderzoek Beter is nog niet goed van Stichting Vrouwen in Beeld (ondersteund door Creative Europe Desk NL) is in kaart gebracht hoeveel vrouwen in de film- en televisiesector de afgelopen tien jaar een leidinggevende functie (head of department), een hoofdrol of een bijrol hadden in fictie- en documentaire producties. De cijfers liegen er niet om: 30,4% vrouwen versus 69,6% mannen. De realiteit blijft dus achter op het ideaal van gelijke en diverse representatie.

Tijdens deze conferentie wordt door middel van een inspirerende lezing en drie hands-on workshops een begin gemaakt met verandering in en vooral met de sector.

Over de sprekers
Anna Serner was van 2011-2021 de CEO van het Swedish Film Institute en daar een drijvende kracht achter verschillende initiatieven voor gendergelijkheid. Waaronder ‘50/50 by 2020’ en ‘Take Two: Next moves for #MeToo’ op het Filmfestival van Cannes. Anna is nu consultant voor verandermanagement.

Farid Tabarki is spreker, presentator, schrijver en expert op het gebied van verandering en draagt bij aan de ontwikkeling van organisaties. Hij is de oprichter van Studio Zeitgeist, waar hij de transformatie van een industriële samenleving naar een vloeibare samenleving onderzoekt.

Jacqueline Blom is actrice, maker en activiste. Ze is medeoprichter van platform Point of VieW en maakt samen met Corien van der Zwaag de podcast ‘De Bitch en de Hoer’ over de ondergeschoven positie van vrouwen in film, tv en theater.

Moderator Naeeda Aurangzeb is auteur, journalist en radio- en tv-presentator. Afgelopen jaar verschenen van haar hand 365 dagen Nederlander en Hé lekker ding. 365 dagen vrouw. Ze houdt zich als journalist en activist al meer dan 30 jaar bezig met onderwerpen als seksisme, feminisme, racisme en vrijheid.

Over de organisatie
De conferentie is georganiseerd door platform Point of VieW met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in samenwerking met Vrouwen in Beeld, Zien Doet Volgen, Nederlands Film Festival, NFF Extended, Dutch Academy For Film, Eye en de Creative Europe Desk NL.

Point of VieW
Platform dat in het najaar van 2021 is gelanceerd om te bouwen aan de gelijkwaardige vertegenwoordiging van vrouwen en het vrouwelijke perspectief in de Nederlandse kunst en cultuur, door het samenbrengen van verschillende initiatieven en het faciliteren van kennisdeling en discussie.

NFF Extended
NFF Extended is het verbindende platform van het Nederlands Film Festival, bedoeld om iedereen in de sector jaarrond te informeren én te inspireren door bijeenkomsten over relevante, actuele en urgente onderwerpen.

Lees hier het volledige rapport Beter is nog niet goed.

Lees het interview met Esther Schmidt en Andrea Posthuma van Stichting Vrouwen in Beeld