

Deze subsidieregeling biedt steun aan nieuwsmediaorganisaties die langdurige samenwerkingen aan willen gaan. Een voorbeeld van een samenwerkingsproject is het gezamenlijk ontwikkelen en testen van vernieuwende bedrijfsmodellen of journalistieke samenwerkingsverbanden. Ook kan een project gericht zijn op het delen van ‘best practices’ met vakgenoten, waarmee de kwaliteit en het concurrentievermogen van de journalistiek wordt versterkt.
De originele subsidieoproep NEWS-Journalism partnerships (CREA-CROSS-2022-JOURPART) staat op de EU Funding & Tenders Portal. Bekijk hier het Call Document (Engels).
Samenwerkingsprojecten van nieuwsmediaorganisaties die gericht zijn op:
Vereisten aanvragers
• Publiek- of privaatrechtelijke organisaties die wettelijk gevestigd zijn in één van de landen die aangesloten zijn bij het Creative Europe-programma.
• Natuurlijk personen komen niet in aanmerking, éénmanszaken wel.
• Een aanvrager is een consortium van 1 projectleider en ten minste 2 partners uit tenminste 3 verschillende Creative Europe-landen.
• Een consortium kan bestaan uit een groep non-profit, publieke en private mediakanalen (waaronder geschreven/online pers, radio/podcasts, TV, enz.), evenals andere organisaties die zich richten op nieuwsmedia (waaronder mediaverenigingen, NGO's, journalistieke fondsen, opleidingsorganisaties gericht op mediaprofessionals)
• De aanvragers hebben de kwalificaties, knowhow en middelen om het project succesvol uit te voeren.
• Alle partnerschappen zijn redactioneel onafhankelijk en respecteren alle professionele standaarden.
Vereisten project
• Alle projectactiviteiten respecteren de redactionele onafhankelijkheid van de media, benadrukken het belang van goede redactionele regelingen en staan toe dat er redactioneel ingegrepen wordt.
• Het project is in lijn met de belangen en prioriteiten van het EU-beleid.
• Het project hanteert de hoogste ethische standaarden en volgt de Europese, internationale en nationale wetgeving.
• Het project hecht waarde een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.
Vereisten bij een project voor derde partijen
• Derde partijen kunnen via het project financiële steun krijgen onder de volgende strenge voorwaarden:
• In de projectaanvraag is duidelijk aangegeven waarom financiële steun aan derden nodig is, hoe deze zal worden beheerd (met o.a. toekenningscriteria, indicatieve bedragen, betalingsregelingen en rapportage-eisen) en een lijst van de verschillende soorten activiteiten waarvoor een derde partij financiële steun kan ontvangen. Het voorstel bevat tevens een duidelijke beschrijving van de te bereiken resultaten.
Ingediende projecten worden beoordeeld door externe experts en geselecteerd op basis van onderstaande criteria. Hierbij kunnen in totaal 100 punten kunnen worden toegekend. De kwaliteitsdrempel is 70 van de 100 punten.
Relevantie (30 punten)
• De relevantie van het project m.b.t. de doelstellingen van de oproep, inclusief de Europese dimensie, het aantal betrokken landen en talen, en de diversiteit van het totaal aan betrokken landen (15 punten).
• De relevantie en mate van innovatie van de voorgestelde activiteiten m.b.t. de behoeften van de gekozen (sub)sector en landen/regio's. Dit is aangetoond door een behoeftenonderzoek en een analyse van al bestaande initiatieven (10 punten).
• De mate waarin de omschreven strategieën geschikt zijn om in te zetten voor het bevorderen van diversiteit en inclusie (5 punten).
Kwaliteit (30 punten)
• De mate waarin de omschreven methoden voldoen aan de doelstellingen van de subsidieregeling (10 punten).
• De mate waarin samenwerking, diversiteit, onpartijdigheid en redactionele onafhankelijkheid gewaarborgd wordt (10 punten).
• De mate van kostenefficiëntie van de voorgestelde activiteiten (10 punten).
Projectmanagement (20 punten)
• De mate van werkervaring van het voorgestelde projectteam (5 punten).
• De mate waarin het team efficiënt is samengesteld, af te lezen uit onder meer een duidelijke verdeling en omschrijving van de taakpakketten, verantwoordelijkheden en budgetten (15 punten).
Rijkweidte (20 punten)
• De mate waarin de beschreven strategieën gericht zijn op kennisuitwisseling (bijv best practices) bij een zo groot mogelijke doelgroep. Hierbij is het van belang dat de aanvrager kan aantonen hoe dit wordt gemeten en aangestuurd (10 punten).
• De mate waarin het project een positief effect heeft op lokaal, regionaal, nationaal en/of Europees niveau buiten de rechtstreeks bij het project betrokken partijen (10 punten).
In totaal is er voor deze subsidieoproep 7,5 miljoen euro beschikbaar. Projecten worden tot maximaal 80% van de totale subsidiabele kosten gecofinancierd. De toegekende subsidie is gebaseerd op het totaalbudget van het project (tussen 300.000 en 2.500.000 euro).
In 2 stappen:
1. Het aanmaken van EU-Login-gebruikersaccounts voor zowel projectleider als deelnemende projectpartners
Met dit gebruikersaccount kun je je aanvraag schrijven, redigeren en uiteindelijk indienen. Met het account registreer je jouw organisatie in het Deelnemersregister (Participant Register, de online databank van de Europese Commissie). Als de de registratie is voltooid, ontvang je voor je organisatie een 9-cijferige deelnemersidentificatiecode (PIC).
2. Het indienen van de aanvraag
Ga naar het Electronic Submission System via de themapagina SEARCH FUNDING & TENDERS.
Dien je aanvraag in 4 delen in:
1. Deel A betreft de administratieve informatie over de aanvragende organisaties (projectleider , begunstigden, partners) en de samengevatte begroting. Vul dit deel direct online in.
2. Deel B betreft de toelichting over het projectvoorstel. Download het verplichte Word-sjabloon van het indieningssysteem, vul het in en upload het als een PDF-bestand.
3. Deel C bevat aanvullende projectgegevens, die ook direct online worden ingevuld.
4. Bijlagen. Upload alle gevraagde bijlagen (Annexen) als PDF-bestand.
Let verder op:
Voor technische vragen, kun je het beste eerst de Online Handleiding met FAQ's, raadplegen.
Uiteraard kun je altijd terecht bij onze adviseurs.
Verder organiseert het Uitvoerend Agentschap van Creative Europe in Brussel (EACEA) op woensdag 6 april een internationale webinar voor deze subsidieoproep.