Europadag 2018: Voorbij de comfortzone

Een dag in het teken van Europese samenwerking en mogelijkheden op gebied van kunst, cultuur, media en erfgoed.

11 december 2018

Internationale OSEBNO / PERSONAL tentoonstelling, onderdeel van het Creative Europe gesteunde project Risk Change, geleid door het Sloveense Kulturno izobraževalno društvo kibla.

De Europadag op 11 december brengt culturele professionals, beleidsmakers, lokale overheden en buitenlandse culturele instituten samen. Ook vieren we de afsluiting van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Tijdens de Europadag maakt u kennis met mogelijkheden die Europa te bieden heeft, in een programma met plenaire sessies en gelegenheid voor speeddates en adviesgesprekken met diverse experts op Europese samenwerking. Aansluitend vindt de slotbijeenkomst van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed plaats en ronden we af met een netwerkborrel. Bekijk hieronder de verschillende programmaonderdelen.

Europadag 2018
10:00 - 14:40 uur (voertaal: Engels)
Cultureel en economisch voelen wij ons wellicht het meest verwant met andere West-Europese (buur)landen zoals Duitsland, Frankrijk of België. Het leeuwendeel van de Nederlandse internationale samenwerkingen is dan ook gericht op deze landen. Dat sluit ook aan bij het Nederlands internationaal cultuurbeleid. Samen met u kijken wij, tijdens de Europadag van DutchCulture, voorbij deze West-Europese focus. We verkennen de kansen en uitdagingen van samenwerking met andere Europese regio’s, binnen en buiten de kaders van Creative Europe en Europe for Citizens.

Samen met onder meer Jonathan Even-Zohar (Euroclio), Masterpeace, Ellen Walraven (Theater Rotterdam), Alma Selimovich (Bunker Ljubljana), Annette Wolfensberger (Sonic Acts/Paradiso) en Slavo Krekovich (A4 in Bratislava) bespreken we wat deze programma’s bijdragen aan brede grensoverschrijdende samenwerking in Europa en wat er op gang komt als je voor je project uit de comfortzone stapt. Met professionals uit de Europese audiovisuele sector bespreken we de drijfveren achter coproducties van Nederlandse en Oost-Europese filmmakers.

Daarnaast gaan we in op de actualiteit van de naderende Brexit: hoe zorgen we ervoor dat we de solide samenwerking op peil kunnen houden? Met Jude Henderson van the Scottish Theatre Federation en Andrew Murray benaderen we de kansen voor samenwerking vanuit Brits perspectief. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland schetst verschillende scenario’s en laat de consequenties zien die deze ook voor de culturele sector kunnen hebben.

Parallel aan het programma heeft u de mogelijkheid om te speeddaten met adviseurs over en vertegenwoordigers van verschillende landen. Daarvoor kunt u nu al uw interesse aangeven via het aanmeldformulier; meer informatie volgt spoedig.

Grenzeloos erfgoed
15:00 - 17:30 uur (voertaal: Nederlands)
Na de Europadag is de landelijke slotbijeenkomst van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Gedurende het jaar zijn vele samenwerkingsverbanden ontstaan, op nationaal en Europees vlak. Tijdens de afsluiting vieren we de opbrengsten van het jaar én kijken we naar de toekomst. Dit doen we tijdens een afwisselend programma met keynotes van schrijver Abdelkader Benali en kunsthistoricus Wim Pijbes, panelgesprekken over verschillende Europese thema’s onder leiding van prof. dr. Hester Dibbits en dr. Marinke Steenhuis, en verhalen van de jonge erfgoedprofessionals die afgelopen juni aan de Europese Youth Summit in Berlijn deelnamen.

Ook delen we enkele interessante Europese samenwerkingsprojecten op het snijvlak van erfgoed en kunst die na 2018 verdergaan, zoals ‘Heritage Contact Zone’ van Castrum Peregrini en ‘Craft Your Future’ van het Friesland College. Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap sluit de dag af, wanneer zij de Nederlandse Toekomstagenda Europees Erfgoed in ontvangst neemt. 

Praktische informatie
Datum en tijden:  11 december 2018
10:00 - 14:40 uur Programma Europadag (inloop 9:30 uur)
14:40 - 15:00 uur Pauze
15:00 - 17:30 uur Slotbijeenkomst Europees Erfgoedjaar (inloop 14:30 uur)
17:30 - 19:00 uur Netwerkborrel

Locatie: Museum Boijmans Van Beuningen
Adres: Museumpark 18, Rotterdam

Aanmelden
Hier kunt u zich aanmelden en aangeven welke onderdelen u wilt bijwonen. Deelname is gratis, inclusief museumbezoek. Als u heeft aangegeven mee te willen lunchen, koop dan hier uw ticket.