|
Image
Afbeelding
Albert Meijer
Role
Advisor Culture - Creative Europe
Email
a.meijer [at] dutchculture.nl

|
Image
Afbeelding
Andrea Posthuma
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl

|
Image
Afbeelding
Jelle Burggraaff, DutchCulture
Jelle Burggraaff
Role
Head of Mobility & Advice / Creative Europe Desk NL
Email
j.burggraaff [at] dutchculture.nl

DutchCulture Congres 2023: Lokaal beleid, grenzeloze ambities

Image
Afbeelding
DutchCulture on Tour: Editie Flevoland, februari 2023 Authors Soufiane El Kaddouri
Caption
DutchCulture on Tour: Editie Flevoland, februari 2023
Authors
Soufiane El Kaddouri

DutchCulture Congres 2023: Lokaal beleid, grenzeloze ambities

Deze eerste editie van het DutchCulture Congres richt zich op internationale culturele samenwerking in gemeenten en provincies.
Date(s)
-
Cross-sectoraal

Datum: 14 september
Tijd: 13:00 - 17:45 uur
Locatie: De Nieuwe Coehoorn, Coehoornstraat 17, 6811 LA Arnhem

De eerste editie van het DutchCulture Congres richt zich op internationale culturele samenwerking voor gemeentelijke en provinciale beleidsmakers. Welke kansen liggen er voor makers in je regio en hoe kun je hen daarbij helpen? Wat zijn voordelen van internationalisering voor gemeenten en provincies, en hoe actief zijn lokale kunstenaars, artiesten en gezelschappen? Het wordt een dag vol interactieve en verdiepende sessies, waarmee beleidsmakers worden geïnformeerd en geïnspireerd om te investeren in internationalisering binnen het lokale cultuurbeleid.

Dit congres organiseren we samen met Interprovinciaal Overleg (IPO), Kunsten '92, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Hermes Netwerk Cultuurbeleid.

Programma
12:45 – 13:15 Inloop
13:15 – 14:00 Welkomstwoord en aftrap DutchCulture Congres 2023; gemodereerd door Kirsten van den Hul en Jelle Burggraaff (DutchCulture)
14:00 – 14:45 Talkshowtafel ‘Lokaal beleid, grenzeloze ambities’
14:55 – 15:40 Inspiratiesessie ronde 1
15:50 – 16:35 Inspiratiesessie ronde 2
16:45 – 17:00 Terugkoppeling inspiratiesessies: wat heeft het opgeleverd?
17:00 – 17:45 Afsluitend netwerkmoment

Talkshowtafel ‘Lokaal beleid, grenzeloze ambities’
Tijdens de Talkshowtafel ‘Lokaal beleid, grenzeloze ambities’ presenteren we inspirerende voorbeelden van organisaties en gemeenten die ervaring hebben met werken over de grens. We praten met Harry Tupan, directeur van het Drents Museum (Assen), Iris Ruisch, directeur van State of Fashion (Arnhem), Henri Swinkels, directeur-bestuurder van Kunstloc Brabant (Tilburg) en Else Gootjes van the Future is Heritage (Gelderland). Samen zoomen we in op het belang en de impact van internationale culturele samenwerking op lokaal en regionaal niveau. Wat zijn de uitdagingen, en wat zijn de kansen?

Inspiratiesessies
In een aantal interactieve sessies slaan adviseurs van DutchCulture de handen ineen met ervaringsdeskundigen uit het veld. Enerzijds om op te halen wat er al gebeurt op het gebied van culturele internationalisering, anderzijds om gemeenten en provincies te inspireren de verschillende mogelijkheden binnen hun regio te verkennen. Je kunt je inschrijven voor de volgende sessies (max. 2 sessies per persoon):

1. Hoe bied je ondersteuning aan makers met internationale ambities
Tijdens deze inspiratiesessie verkennen we de mogelijkheden van internationale samenwerking vanuit het Nederlandse Internationaal Cultuurbeleid (ICB). Wat houdt het ICB in? Welke ervaringen hebben gemeenten en provincies met internationaal cultureel samenwerken? En hoe kun je makers helpen met hun internationale ambities? We bespreken het samen met Isabel Driessen van architectuurstudio el KANTOOR (Rotterdam).

2. Subsidiemogelijkheden op het gebied van mobiliteit
In Nederland bestaan verschillende subsidieregelingen om de mobiliteit van kunstenaars en culturele professionals te ondersteunen. Zowel voor Nederlandse kunstenaars die naar het buitenland gaan als voor kunstenaars die tijdelijk naar Nederland komen. In deze sessie leer je meer over de verschillende subsidiemogelijkheden en kansen binnen gemeenten en provincies. We geven het woord aan kunstenaar Marijn van der Leeuw, die via de nieuwe mobiliteitsregeling Culture Moves Europe op reis ging. Hoe heeft zij dit ervaren? Wat neemt ze mee naar huis?

3. De meerwaarde van Europese culturele samenwerking (Creative Europe)
Tijdens deze inspiratiesessie verkennen we Europese samenwerkingskansen vanuit het Creative Europe programma. In hoeverre wordt al samengewerkt met de cross-borderregio’s? Wat is de meerwaarde voor culturele ondernemers, gemeenten en provincies om te internationaliseren? Guido Franken van filmhub CineSud (Heerlen) geeft voorbeelden uit de filmindustrie.

4. Erfgoed vanuit Europees perspectief: verduurzaming en herbestemming
Behoud, herbestemming en verduurzaming van gebouwd erfgoed is een opgave, niet alleen voor Nederlandse gemeenten en provincies, maar ook in Europa. Tijdens deze inspiratiesessie bespreken we met Mark van den Bos, directeur-bestuurder van Stichting Monumentenbezit, het inspirerende voorbeeld van de Oostkerk in Middelburg: een top 100-monument dat volledig is verduurzaamd met behoud van de monumentale waarde, mede dankzij kennisuitwisseling en ondersteuning van het Europese programma TERTS.

5. De voordelen van samenwerken met kunstresidenties
Artistieke mobiliteit is cruciaal voor culturele uitwisseling en samenwerking. Kunstresidenties bieden unieke ervaringen voor internationale kunstenaars, stimuleren dialoog tussen regio’s en verrijken de culturele diversiteit. In een gesprek met Maja Bekan, bestuurslid van artist-in-residence Hotel Maria Kapel (Hoorn), verkennen we de voordelen van samenwerkingen met kunstresidenties.

6. Europese Culturele Hoofdstad 2033: jouw stad kandidaat?
Na Amsterdam (1987), Rotterdam (2001) en Leeuwarden (2018) mag Nederland in 2033 voor de vierde keer de Europese Culturele Hoofdstad leveren. Wat houdt die titel precies in? Wat zijn de kansen voor een stad? En welke lessen kunnen geleerd worden uit 2018? We gaan hierover in gesprek met wethouder Hein Kuiken (Leeuwarden).

7. Samenwerken met Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius
Het versterken van de samenwerking met de Caribische landen en speciale gemeenten binnen het Koninkrijk staat hoog op de landelijke agenda. In de praktijk kan het echter lastig zijn om partijen en interesses samen te brengen. Tijdens deze sessie geeft Gino van Zolingen van Fonds voor Cultuurparticipatie (Utrecht), inspirerende voorbeelden van succesvolle samenwerkingen tussen Europees Nederland en Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius, en krijg je informatie over beschikbare ondersteuning.

Er is beperkt plek, dus meld je zo snel mogelijk aan bij je sessie van voorkeur.