Culturele Hoofdstad van Europa

De Culturele Hoofdstad van Europa is onderdeel van Creative Europe

Leeuwarden-Fryslân 2018 en theatermakers van Orkater zijn de producent van de voorstelling ‘Lost in the Greenhouse’. De voorstelling toont het dagelijks leven en omgang van Friese en Poolse plukkers.

Sinds 1985 worden elk jaar twee Europese steden verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Het programma Culturele Hoofdsteden van Europa is bedoeld om de rijkdom, verscheidenheid en gemeenschappelijkheid van Europese culturen te laten zien. Dit hoeven niet per se hoofdsteden te zijn.

Elke culturele hoofdstad stelt een programma op. Zo’n programma bestaat uit culturele evenementen die het cultureel leven en erfgoed in de schijnwerpers zetten. Deze programma’s sluiten doorgaans aan op maatschappelijke (actuele) Europese ontwikkelingen. Op de website van de Europese Commissie staat een overzicht van Europese culturele hoofdsteden.

Leeuwarden 2018

In 2018 is het Nederlandse Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa, samen met de Maltese stad Valletta. Leeuwarden werd in 2013 geselecteerd als Nederlandse stad, na een competitie met Den Haag, Utrecht (beiden uitgevallen in de eerste ronde), Eindhoven en Maastricht.

Het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018 richt zich op cultuur in de breedste zin van het woord. Het motto is ‘Iepen Mienskip’, Fries voor gemeenschapszin die naar buiten is gericht. De thema’s van het jaar zijn water, land en horizon: thema’s die voor heel Europa van belang zijn. Zie voor meer informatie de website van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.