Culturele Hoofdstad van Europa

Culturele Hoofdstad van Europa

De Culturele Hoofdstad van Europa is onderdeel van Creative Europe

Sinds 1985 worden elk jaar twee Europese steden verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Het programma Culturele Hoofdsteden van Europa is bedoeld om de rijkdom, verscheidenheid en gemeenschappelijkheid van Europese culturen te laten zien. Dit hoeven niet per se hoofdsteden te zijn.

Elke culturele hoofdstad stelt een programma op. Zo’n programma bestaat uit culturele evenementen die het cultureel leven en erfgoed in de schijnwerpers zetten. Deze programma’s sluiten doorgaans aan op maatschappelijke (actuele) Europese ontwikkelingen. Op de website van de Europese Commissie staat een overzicht van Europese culturele hoofdsteden. In 2019 zijn het de steden Matera (Italië) en Plovdiv (Bulgarije).

Leeuwarden 2018
In 2018 was het Nederlandse Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa, samen met de Maltese stad Valletta. Leeuwarden werd in 2013 geselecteerd als Nederlandse stad, na een competitie met Den Haag, Utrecht (beiden uitgevallen in de eerste ronde), Eindhoven en Maastricht.

Het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018 richte zich op cultuur in de breedste zin van het woord. Het motto was ‘Iepen Mienskip’, Fries voor gemeenschapszin die naar buiten is gericht. De thema’s van het jaar waren water, land en horizon: thema’s die voor heel Europa van belang zijn. Zie voor meer informatie de website van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. De resultaten van het jaar zijn hier te vinden.