Creative Europe - Cultuur
Het Creative Europe programma (2014-2020) is het programma van de Europese Commissie ter versterking van de concurrentiepositie van de Europese cultuur-, film-, televisie- en cross media-industrie en bouwt voort op het programma's MEDIA, MEDIA Mundus en Cultuur. Het programma is erop gericht creativiteit te stimuleren. Tegelijkertijd heeft het ook een directe impact op de economische groei en werkgelegenheid.
Op 17 juli 2013 bereikten het Europees Parlement (EP), de Raad van Europa en de Europese Commissie overeenstemming over de financiering van Creative Europe. Het budget voor het nieuwe subsidieprogramma is1,462 miljard euro voor de periode 2014-2020. Dit is een verhoging van 9% ten opzichte van het budget van de vorige programma's, Cultuur en MEDIA. 824 miljoen euro is bestemd voor MEDIA, 455 miljoen voor Cultuur en184 miljoen euro voor een cross-sectorale strand (met onder andere de nieuwe garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sectors).
Het Creative Europe subprogramma Cultuur bestaat uit vier programmalijnen: Europese Samenwerkingsprojecten, Platforms, Netwerken en Literaire Vertalingen. Het programma biedt ondersteuning aan de culturele sector en de creatieve industrie in Europa. Het gaat hierbij om meerjarige multilaterale samenwerkingsverbanden bestaande uit een projectleider en aangesloten partners. De projectleider is de aanvragende organisatie en onderhoudt gedurende het project contacten met het Uitvoerend Agentschap (EACEA) in Brussel. Uitzondering op deze regel zijn de Literaire Vertalingen. Hierbij wordt ondersteuning geboden aan één uitgeverij voor de vertaling van Europese literatuur.
Het subprogramma Cultuur heeft twee algemene doelstellingen:
- Promoten en beschermen van het Europees cultureel erfgoed, cultuur en taaldiversiteit, door middel van grensoverschrijdende en transnationale circulatie van artistieke en creatieve professionals en -producten;
- Versterken van het concurrentievermogen en de capaciteit van de culturele en creatieve sectoren met een focus op publieksontwikkeling, digitalisering en innovatie.
Creative Europe heeft drie prioriteiten geformuleerd voor Europese projecten. Het is van belang dat minstens één prioriteit wordt uitgediept in een project :
- Grensoverschrijdend verkeer van de culturele spelers en circulatie van artistieke producties (transnational mobility)
Het is de bedoeling om culturele en taalkundige diversiteit te promoten en een brede en duurzame interesse voor de Europese culturele content te bevorderen.
- Professionele ontwikkeling (capacity building)
Deze prioriteit houdt het ondersteunen van artiesten en culturele actoren in om een internationale carrière uit te bouwen. Hier gaat het om het ontwikkelen van kennis en vaardigheden om te kunnen participeren in onze veranderende maatschappij gekenmerkt door digitale en technologische vooruitgang. Het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen behoort hier ook toe.
- Duurzame publieksontwikkeling (audience development)
Bij deze prioriteit is het van belang om iets te creëren samen met je publiek in plaats van voor je publiek. Het gaat om het bedenken van strategische acties voor betere en grotere publieksbetrokkenheid.