Totem is de openingsfilm van Cinekid Festival 2022!

Totem is de openingsfilm van Cinekid Festival 2022!

Cinekid Festival opent woensdag 12 oktober met de MEDIA-gesteunde film Totem van regisseur Sander Burger geproduceerd door Volya Films.

Het 36e Cinekid Festival opent woensdag 12 oktober met de wereldpremière van de Nederlandse film Totem van regisseur Sander Burger en producenten Denis Vaslin en Fleur Knopperts van Volya Films. Regisseur Sander Burger won in 2021 met zijn speelfilmdebuut De Veroordeling het Gouden Kalf voor zowel Beste Speelfilm als Scenario. Bastiaan Tichler is samen met de regisseur verantwoordelijk voor het scenario.

Totem gaat over de elfjarige Ama (Amani-Jean Philippe), dochter van twee uitgeprocedeerde Senegalese asielzoekers. Ama voelt zich helemaal Nederlands. Ze is een fanatieke zwemster en droomt ervan ooit net zo goed te worden als Ranomi Kromowidjojo, de beste Nederlandse zwemster aller tijden. Op een avond worden haar moeder en broertje gearresteerd. Ama weet uit handen van de politie te blijven en gaat op zoek naar haar vader die nachtdienst heeft. Ze wil absoluut niet naar Senegal worden uitgezet. Zo begint haar zwerftocht door Rotterdam. Tijdens haar zoektocht krijg ze onverwacht gezelschap van een gigantisch stekelvarken. Met behulp van de mysterieuze Kouyaté leert Ama meer over haar totemdier, dat ze Totem heeft genoemd en dat haar al die tijd iets duidelijk probeert te maken.

Regisseur Sander Burger: "Als ouder probeer je je kind zoveel mogelijk te beschermen tegen alle ellende in de wereld. Helaas krijgt ieder kind hier vroeg of laat mee te maken. Als filmmaker én vader van twee dochters vind ik het belangrijk om kinderen op een toegankelijke manier te confronteren met volwassen thema’s, zoals illegaliteit, en tegelijkertijd een spannend verhaal te vertellen met een sterk vrouwelijk hoofdpersonage.”

Heleen Rouw, algemeen directeur Cinekid: “Cinekid is een plek waar we films vieren waar kinderen zich in kunnen herkennen en die hun blik verruimen. We hebben Totem als openingsfilm gekozen omdat de film, naast dat we hem heel goed vinden, urgente maatschappelijke thema’s behandelt en deze op een bijzondere en fantasievolle wijze in beeld brengt. Wat je achtergrond ook is, ieder kind heeft recht op vrijheid en veiligheid.”

Totem is vanaf 13 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien via Periscoop Film en op meerdere locaties tijdens het Cinekid Festival. De film is geproduceerd door Denis Vaslin en Fleur Knopperts (Volya Films) en is een co-productie met Tarantula (Lu) en Leitwolf (De), in samenwerking met BNNVARA en NDR Kika. De film ontving MEDIA Ontwikkelings-steun in 2017 (oproep EACEA-20-2016).

Cinekid Festival vindt plaats van 12 t/m 30 oktober in het hele land. Er worden in Amsterdam premières van (inter)nationale films en series vertoond en er zijn dagelijks masterclasses, workshops, en tal van activiteiten zoals meet & greets met acteurs. Het programma staat vanaf 29 september 2022 online. Dan start ook de kaartverkoop via cinekid.nl.

(Bron: Cinekid.nl, foto: Patrick Toufexis)

Did you find this information useful?