A Season of Classic Films

A Season of Classic Films

Online première op 4 december 2020 van de gerestaureerde film "Sinner Without a Sin" uit 1930
Date(s)
vrijdag 4 december 2020 19:00
MEDIA

Na een eerste succesvolle editie in 2019, met meer dan 15.000 bezoekers, start de tweede editie van A Season of Classic Films op vrijdag 4 december om 19:00 uur met een gratis online streaming van de pas gerestaureerde film Sinner Without a Sin van Kosta Novaković uit 1930. Het publiek krijgt de mogelijkheid om deze onlangs digitaal gerestaureerde film te bekijken met gereconstrueerde kleuren, op basis van de originele nitraatgetinte filmelementen. Het scannen, de restauratie en de kleurverwerking zijn uitgevoerd door de afdeling Digitale Restauratie van het Joegoslavische filmarchief Yugoslovenska Kinoteka. Het filmarchief verzorgt de streaming via haar YouTube-kanaal. De fysieke vertoning vindt op een later tijdstip plaats in Belgrado, vanwege COVID-19. 

A Season of Classic Films
A Season of Classic Films bestaat uit een reeks gratis vertoningen die gepland zijn tussen december 2020 en juni 2021 in heel Europa. Het initiatief wordt gecoördineerd door de Association des Cinémathèques Européennes (ACE) en mede-gefinancierd door Creative Europe. De 22 leden van ACE presenteren de films met het doel de zichtbaarheid  van hun filmcollecties te vergroten en ook het bewustzijn van filmconservering en -cultuur te versterken, met name onder jongeren.

Naast Yugosloveska Kinoteka, die de eer heeft om de tweede editie van A Season of Classic Films te openen, nemen dit jaar nog eens 21 leden van ACE deel aan het initiatief, waaronder Eye Film in Amsterdam. Iedere filminstelling heeft een filmtitel of een compilatieprogramma geselecteerd uit hun rijke archieven van beroemde films, maar ook minder bekende filmpareltjes. Eye Film zal de film Een cchtend van zes weken (1966) van Nikolai van der Heyde vertonen. 

In totaal zijn tot juni 2021 meer dan 50 korte en lange speelfilms gratis te zien in een reeks speciale vertoningen, georganiseerd door Europese bioscopen in 19 landen. Klik hier voor de catalogus met daarin het filmprogramma.