|
Image
Image
Albert Meijer
Role
Advisor Culture - Creative Europe
Email
a.meijer [at] dutchculture.nl

|
Image
Image
Andrea Posthuma
Role
Advisor Media - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl

|
Image
Image
Emma O'hare
Role
Advisor Media - Creative Europe
Email
e.ohare [at] dutchculture.nl

|
Image
Image
Klaartje Bult
Role
Advisor Culture - Creative Europe
Email
k.bult [at] creativeeuropedesk.nl

Financiële garantiefaciliteit

Financiële garantiefaciliteit

Garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector

De CCS Garantiefaciliteit is het eerste EU financieel instrument voor micro-, kleine en middelgrote organisaties in de culturele en creatieve sector. De voornaamste doelstelling van de faciliteit is om bij banken en andere financiële instellingen zorg te dragen voor een beter begrip van de sector, zodat gemakkelijker leningen kunnen worden afgesloten. De Europese Commissie (EC) en het Europees Investeringsfonds (EIF) hebben in het kader van de Coronavirusmaatregelen de CCS Garantiefaciliteit verhoogd. Voorheen 121 miljoen Euro en sinds 2017, 181 miljoen euro, is deze nu opgeschaald naar 251 miljoen euro!

De CCS Garantiefaciliteitis een initiatief van de Europese Commissie en wordt uitgevoerd door het Europees investeringsfonds (EIF), met steun van het Creative Europe-programma en het European Fonds voor Strategische investeringen (EFSI).

Dankzij deze Garantiefaciliteit kon het EIF de afgelopen jaren tot 1,55 miljard euro aan schuldfinanciering voor de culturele en creatieve sector (CCS) ter beschikking stellen. In Europa hebben al 2.071 ondernemingen in de CCS uit diverse AV-, culturele of media-sub-sectoren een beroep gedaan op de faciliteit. De capaciteit is in vergelijking met de start minstens verdubbeld.

Om het creëren van leningen voor de culturele en creatieve sector (CCS) aan te moedigen heeft de Europese Commissie toegezegd de potentiele verliezen van financiële intermediairs te dekken wanneer zij helpen met een CCS project. Deze dekking kon oplopen tot 70% van de verliezen bij individuele leningen, en tot 25% voor kredietportefeuilles.  De Europese Commissie (EC) en het Europees Investeringsfonds (EIF) hebben in het kader van de Corona-steunmaatregelen de dekking verhoogd van de individuele leningentot 90%.

Wat is nieuw?

 • Het document Nieuwe COVID-19 Ondersteuningsmaatregelen biedt een compact overzicht van de bijkomende en bestaande maatregelen binnen de Financiële Garantiefaciliteit.
 • Om het creëren van leningen voor de culturele en creatieve sector (CCS) aan te moedigen heeft de Europese Commissie toegezegd de potentiele verliezen van financiële intermediairs te dekken wanneer zij helpen met een CCS project. Deze dekking wordt nu verhoogd tot 90% van de individuele leningen en tot 25% van porfolio’s. 
 1. 2 verschillende modellen worden hierbij gehanteerd. 
  - Garanties aan financiële intermediairs om lening-portofolio’s te dekken.
  - Contragaranties aan instellingen die garanties geven aan financiële intermediairs om lening-porfolio’s of projectleningen te dekken.  

Wie komt in aanmerking voor de verbeterde Garantiefaciliteit?

 • Ca. 2.500 Covid-noodlijdende micro-, kleine en middelgrote organisaties in de culturele en creatieve sector die gevestigd zijn in landen die deelnemen aan het Creative Europe programma  (EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen) en die voldoen aan de definitie van kleine of middelgrote bedrijven, kunnen een lening of garantie aanvragen bij de financiële intermediairs.
 • Hun activiteiten die in aanmerking komen zijn markt- of niet-marktgericht, ongeacht hun rechtsvorm en hebben te maken met de creatie, productie, verspreiding en het behoud van goederen en diensten die een culturele, artistieke of creatieve uitdrukking zijn.
 • De culturele en creatieve sectoren hebben betrekking op: 
  - architectuur, archieven, bibliotheken en artistieke ambachten
  - audiovisueel - film, televisie, videogames en multimedia
  - cultureel erfgoed, ontwerp, festivals, muziek
  - podiumkunsten, publicaties, radio en beeldende kunsten. 

Intermediairs
In Nederland is er nog geen garantiefaciliteit actief. Klik hier voor het laatste overzicht van alle intermediairs met een garantiefaciliteit.

Hoe werkt een garantiefaciliteit?

 

Om het creëren van leningen voor de culturele en creatieve sector (CCS) aan te moedigen heeft de Europese Commissie toegezegd de potentiele verliezen van financiële intermediairs te dekken wanneer zij helpen met een CCS project. Deze dekking kan oplopen tot 90% van de verliezen bij individuele leningen, en tot 25% voor kredietportefeuilles. 
Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee modellen:

·         Een garantievoorziening voor financiële intermediairs om de kredietportefeuille te dekken;
·         Een contragarantie voor instituten die garanties geven aan financiële intermediairs om de kredietportefeuille of (project)leningen te dekken.

Het European Investment Fund (EIF) en het consortium van Deloitte Digital en KEA European Affairs hebben een overeenkomst getekend voor de capaciteitsopbouw van financiële intermediairs die een Garantiefaciliteit voor de Culturele en Creatieve sector in hun pakket aanbieden. Doel van de capaciteitsopbouw is de financiële intermediairs beter in staat te stellen de risico's te beoordelen voor micro-, kleine en middelgrote organisaties in de culturele en creatieve sector.

 

Wie komen in aanmerking?

 

Financiële intermediairs kunnen aanvragen gedurende de hele duur van het programma. De oproep vindt u hier. Bedrijven uit de culturele en creatieve sector die een lening willen aanvragen kunnen contact opnemen met de dichtstbijzijnde financiële intermediairs. De faciliteit is sinds 2016 uitgerold en het netwerk van financiële intermediairs breidt zich geleidelijk uit volgens onderstaande overzichtstabel. Niet alle financiële instellingen met een garantiefaciliteit staan open voor alle landen, de criteria kunnen per instelling verschillen.

De activiteiten die in aanmerking komen zijn markt- of niet-marktgericht, ongeacht hun rechtsvorm en hebben te maken met de creatie, productie, verspreiding en het behoud van goederen en diensten die een culturele, artistieke of creatieve uiting zijn. De culturele en creatieve sectoren hebben betrekking op:

·         architectuur, archieven en bibliotheken en artistieke ambachten;
·         audiovisueel - film, televisie, videogames en multimedia;
·         cultureel erfgoed, ontwerp, festivals, muziek;
·         podiumkunsten, publicaties, radio en beeldende kunsten

Hoe kan ik aanvragen?

 

Het EIF selecteert financiële intermediairs op basis van de aanvraag, u dient deze uiterlijk op 30.09.2020 bij het EIF in te dienen. Hieronder vindt u alle benodigde documentatie:

Financiële intermediairs

 

Klik hier voor het laatste overzicht van alle intermediairs met een garantiefaciliteit. Case-studies vindt u door op de link te klikken

 

 
Meer informatie over de werking van de garantiefaciliteit kunt u lezen op de website van de Europese Commissie of de website van de European Investment Fund, download hier de presentatie of bekijk hieronder de video.