|
Image
Image
Andrea Posthuma
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl
 

Slechts 26% van de regisseurs van Europese speelfilms is vrouw

Image
Image
Rapport European Audiovisual Observatory over de genderkloof
Caption
Rapport: Female professionals in European film production 2023
Authors
European Audiovisual Observatory
Discipline
Audiovisual Media

Slechts 26% van de regisseurs van Europese speelfilms is vrouw

European Audiovisual Observatory publiceert een rapport over de ondervertegenwoordiging van Vrouwen in Europese filmindustrie.
MEDIA

Uit het rapport Female professionals in European film production blijkt dat vrouwen het meest aanwezig zijn als producenten, met 35% van de functies, gevolgd door scenarioschrijvers met 29%. Daarentegen zijn er aanzienlijk minder vrouwen te vinden in de functies van cinematograaf/director of photography (11%) en componist (10%).

De groei van het aandeel vrouwelijke professionals in de filmindustrie verloopt traag en vertoont variaties over heel Europa. Gemiddeld werkten vrouwelijke professionals in filmteams aan iets minder films dan hun mannelijke collega's, met uitzondering van editors.

Interessant is dat vrouwen in belangrijke functies in filmproducties vaker in teams werkten en vaker in gemengde teams met mannen. Dit wijst op een groeiende samenwerking tussen de geslachten.

Opvallend is dat het genre, documentaire, de hoogste vertegenwoordiging van vrouwelijke professionals heeft in alle crewfuncties. Dit suggereert dat documentaires een vruchtbare bodem vormen voor vrouwelijke talenten.

Een interessante bevinding is dat er een positieve correlatie is tussen de aanwezigheid van minstens één vrouwelijke coregisseur en een toename van het aandeel vrouwen in filmcrews. Dit benadrukt het belang van meer diversiteit in leidinggevende posities in de filmindustrie.

Deze gegevens benadrukken de voortdurende uitdagingen waarmee vrouwen worden geconfronteerd in de Europese filmindustrie en benadrukken de noodzaak van blijvende inspanningen om gendergelijkheid in deze sector te bevorderen. Klik hier voor het volledige persbericht en het rapport.

Nederland

In Nederland zijn de cijfers vergelijkbaar, zo bleek vorig jaar uit onderzoek. Esther Schmidt van de stichting Vrouwen in Beeld gaf, samen met mede-initiatiefnemer en adviseur van de Creative Europe MEDIA desk Andrea Posthuma, opdracht aan de Universiteit van Utrecht om onderzoek te doen naar de vraag hoe de representatie van vrouwen in leidinggevende functies (head of department) en in hoofd- en bijrollen in de Nederlandse film- en televisiesector zich de afgelopen tien jaar (2011-2020) heeft ontwikkeld.

De conclusies spreken voor zich. Gemiddeld is het percentage vrouwen dat werkzaam is in bovengenoemde functies 30,4% (8.753 vrouwen) en het percentage mannen 69,6% (19.995 mannen). "Hoe groter en duurder de productie, hoe meer mannen erbij betrokken zijn, ook in leidinggevende functies," aldus Schmidt in een interview dat wij vorig jaar met hen hielden.

Did you find this information useful?
0