|
Image
Image
Andrea Posthuma
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl

|
Image
Image
Jordi Wijnalda
Role
Communications Advisor Creative Europe Desk
Email
j.wijnalda [at] creativeeuropedesk.nl
 

Get Trained!: MEDIA-gesteunde trainingsprogramma's en naderende deadlines

Image
Image
Caption
De Creative Europe MEDIA-desks van Duitsland en Nederland presenteren de Get Trained!-brochure voor MEDIA-gesteunde trainingsprogramma's in 2023-24.
Authors
Creative Europe Desk DE
Discipline
Audiovisual Media

Get Trained!: MEDIA-gesteunde trainingsprogramma's en naderende deadlines

Meld je nu aan voor een van de vele audiovisuele trainingsprogramma's verspreid door Europa!
MEDIA

Binnen het Europese audiovisuele veld is er een rijk palet aan trainingsprogramma's te vinden voor creatieve ontwikkeling en professionele benodigdheden. Creative Europe MEDIA ondersteunt op dit moment maar liefst 77 verschillende programma's die de Europese audiovisuele industrie meer divers en internationaler maken en de uitwisseling van kennis, expertise en netwerk stimuleren. Een overzicht van van alle trainingen die je kunt volgen, vind je hier.

Internationale ervaringen

Voor veel mensen in de audiovisuele industrie zijn trainingsprogramma's in andere (werk)culturen essentieel ter professionalisering, inhoudelijke verrijking, en creatieve inspiratie. Zo heeft de Nederlandse producent en dramaturg Sacha Gertsik (GROM Productions, De Ontmoeting) tijdens de coronapandemie een hele waardevolle tijd gehad bij het programma Audiovisual Women van het Duitse Erich Pommer Institut. "Wat ik als jongere producent vooral meeneem, is het buitengewoon waardevolle netwerk. Het programma selecteert bewust deelnemers uit verschillende delen van de sector, om te verzekeren dat we elkaar wederzijds inspireren. Daardoor heerste er ook onmiddellijk een sterk vertrouwen in de groep, wat natuurlijk extreem belangrijk is bij persoonlijke thema's als work-life-balance."

Andersom vallen de workshops van het Nederlandse APostLab ook bijzonder goed in de smaak bij buitenlandse deelnemers, zoals de Duitse producent Julia M. Müller (StickUp Filmproduktion). "Ik raad dit programma vooral aan filmproducenten aan die al ervaring hebben met post-productie, en nu eens écht willen weten wat er achter het hele proces schuilgaat. Ik heb [bij APostLab] veel geleerd over hoe alle processen met elkaar verbonden zijn, en kan daardoor veel betere tijdsinschattingen maken en de samenwerking met postproductiepartijen op touw zetten."

Audiovisual Women en APostLab zijn slechts twee van de 77 trainingsprogramma's die MEDIA door het jaar heen ondersteunt. Raadpleeg de website voor een uitgebreider overzicht van mogelijkheden, en schrijf je in voor de MEDIA-nieuwsbrief om van deadlines op de hoogte te blijven.

Aankomende deadlines MEDIA-gesteunde trainingen

Biennale College Cinema
Data: 7-16 oktober & 4-7 december 2023, Venetië (IT)
Deadline: 3 juli 2023

Programma voor de ontwikkeling van eerste en tweede speelfilms & lange documentaires (met een max. budget van 200.000 euro) van aanstormende teams schrijvers/regisseurs en producenten, onder de vlag van het filmfestival van Venetië. Negen projecten worden elk jaar geselecteerd voor het tweedelige programma in oktober en december. Meer informatie hier.

IDFAcademy
Data: 9-12 november 2023, Amsterdam (NL)
Deadline: 1 augustus 2023
Kosten: €200,-

Intensief trainingsprogramma onder de vlag van het meest vooraanstaande documentairefestival ter wereld, waarbij deelnemers in contact komen met ervaren documentaireprofessionals uit alle windstreken tijdens workshops en individuele ontmoetingen. Het programma vindt tijdens het filmfestival IDFA plaats voor documentairemakers van heinde en verre. Meer informatie hier.

APostLab — Annual Workshop
Data: 26-31 oktober 2023, Ljubljana (SI)
Deadline: 15 augustus 2023
Kosten: €1.600,- voor producenten; €1.300,- voor postproductiesupervisors

Trainingsprogramma voor producenten met een internationaal geproduceerde speelfilm in ontwikkeling, financiering of pre-productie, als ook voor postproductiesupervisors. De training is erop gericht om postproductie en VFX al verweven te laten worden in het project en de productie vanaf het vroegste stadium. Meer informatie hier.

APostLab — Mentorship Program
Data: november 2023 t/m juni 2024, online
Deadline: 27 augustus 2023

Het programma biedt 8 maanden lang coaching aan postproductiesupervisors, coördinatoren, producenten en andere professionals die zich bezighouden met postproductie. Het biedt maandelijkse een-op-eensessies in combinatie met groepssessies gedurende de hele periode, en is een aanvulling op de zesdaagse Annual Workshop (zie hierboven), bedoeld als regelmatige ondersteuning bij het dagelijkse werk van de deelnemers. Meer informatie hier.

Green Film Lab van Torino FilmLab @ MIA
Data: 13-15 oktober 2023, Rome (IT)
Deadline: 4 september 2023

Driedaagse workshop tijdens de MIA International Audiovisual Market in Rome, gericht op professionals in film en televisie als ook, in het bijzonder, green consultants, ter verdieping en verbreding van kennis omtrent duurzaam en planeetbewust produceren. Meer informatie hier.

Audiovisual Women (door EPI)
Data: oktober 2023 t/m maart 2024, op locatie in Duitsland en online
Deadline: 4 september 2023
Online infosessie op 25 juli: meer info via deze link.

Innovatief leadershipprogramma van het Erich Pommer Institut, gericht op het versterken van de positie van vrouwen in de audiovisuele industrie in Europa. Een programma van intensieve workshops en netwerksessies heeft als doel de deelnemende Europese vrouwen uit alle delen van Europa, in verschillende disciplines, de ruimte te bieden voor verdere verdieping, netwerkuitbreiding, uitwisseling van kennis en ervaring, en het benutten van nieuwe en onderbelichte kansen en mogelijkheden. Meer informatie hier.

MIDPOINT Editing Room
Data: doorheen het jaar mogelijk
Deadline: rollend, aanmeldingen altijd welkom
Kosten: €500,- per project voor editing room feedback; €2.000,- per projectteam voor een weeklange editing room workshop

Een op maat gemaakt begeleidingstraject voor projecten in post-productie. Middels workshops, adviessessies, rough cut viewings e.d. helpt dit programma teams van regisseurs en editors om door complexe stadia van hun post-productie heen te navigeren. Het programma biedt zowel driedaagse feedbacksessies als weeklange workshops aan. Voorrang wordt gegeven aan vrouwelijke editors en regisseurs/editors uit Oekraïne. Meer informatie hier.

Media
Image
Caption
De 13e jaarlijkse workshop van APostLab, geleid door Neeltje van der Heijden.
Authors
Patricia Peribañez
Did you find this information useful?
0