|
Image
Image
Andrea Posthuma
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl
 

Netwerkmeeting Gendergelijkheid en Diversiteit

Image
Image
Vrouwelijke regisseurs
Discipline
Audiovisual Media

Netwerkmeeting Gendergelijkheid en Diversiteit

Netwerkmeeting in Cannes tussen Europese organisaties die als doel hebben de arbeidsmarktpositie van vrouwen te versterken.
MEDIA

Gendergelijkheid & diversiteit is een belangrijk agendapunt van de Europese Commissie. Inmiddels zijn er wereldwijd vele organisaties en netwerken die zich actief inzetten voor gendergelijkheid en een meer divers audiovisueel landschap.

Op uitnodiging van de Creative Europe MEDIA-desken van Frankrijk en Luxemburg, in samenwerking met alle overige Creative Europe MEDIA Desken en het Franse Collectif 50/50, werden tijdens de 76e editie van het Festival de Cannes vertegenwoordigers samengebracht van Europese initiatieven omtrent gendergelijkheid en inclusie in de audiovisuele industrie. Vanuit Nederland schoof Iris Lammertsma, voorzitter Vrouwen in Beeld en Andrea Posthuma, adviseur MEDIA en medeoprichter Vrouwen in Beeld, aan.

 

Alle organisaties strijden voor een gemeenschappelijk belang namelijk de arbeidsmarktpositie van vrouwen in de audiovisuele industrie te versterken en beter zichtbaar te maken. Er is echter in Europa nog veel versnippering op dit gebied en niet alle landen hebben eenzelfde startpositie of incentives als het gaat om de bevordering van een gelijk speelveld op het gebied van gender.

Het doel van deze informele netwerkmeeting was kennis en ervaringen uitwisselen. Aanwezig waren o.a. Iris Zappe-Heller van het Oostenrijks Film Instituut en voorzitter van de werkgroep Gender & Inclusie van de EFAD’s, European Women's Audiovisual Network, Women in Film, Television & Media Italia, Collectif 50/50, Girls in Film Prague, Elles Font des Films, Mujeres nel Cinema.

We hopen dat deze meeting een startschot was om vaker bijeen te komen op de festivals en de krachten te bundelen.

EFAD en Eurimages hebben informatie verzameld over de diversiteits- en inclusiemaatregelen die al zijn ontwikkeld in Europa. De focus van de mapping ligt op de huidige diversiteits- en inclusiemaatregelen in de audiovisuele sector. Wanneer een nieuwe maatregel wordt ontwikkeld en aangekondigd, wordt de mapping geüpdatet. 

Klik hier voor de mapping. En klik hier voor een overzicht van alle studies op het gebied van gendergelijkheid.

Het was leerzaam, maar ook inspirerend en tegelijkertijd ontluisterend dat we in Nederland flink achterlopen in vergelijking tot veel andere landen qua (politiek) draagvlak en qua urgentie.
Iris Lammertsma, Voorzitter Vrouwen in Beeld, eigenaar en producent Witfilm
Did you find this information useful?
1