A Season of Classic Films

A Season of Classic Films

Discipline
Audiovisual Media
Ontdek de line-up van gratis vertoningen van gerestaureerde films voor de maand oktober.

A Season of Classic Films biedt tussen juni en december gratis (online) filmvertoningen van gerestaureerde films uit de archieven. Ontdek de line-up van gratis vertoningen van gerestaureerde films samengesteld door leden van ACE - Association des Cinémathèques Européennes, voor de maand oktober. Het programma biedt filmschatten uit Roemenië, Zweden, Portugal, Polen en Spanje. De meeste online vertoningen bieden wereldwijde toegang met Engelse ondertiteling. A Season of Classic Films wordt mogelijk gemaakt met de steun van Creative Europe. Klik hier voor meer informatie.

 

Manasse | Roemenië, Jean Mihail, 1924-1925, 54′

Wereldpremière van de gerestaureerde film Manasse, die het verhaal vertelt van een jonge joodse vrouw die met een christelijke man wil trouwen, maar tegenstand ondervindt van haar grootvader en leeftijdsgenoten. Gerestaureerd en gepresenteerd door Arhiva Nationala de Filme, Roemenië. De film is tot en met 17 november gratis te bekijken met Engelse ondertiteling.

 

With Reindeer and Sled in Inka Länta’s Winterland / Med Ackja Och Ren i Inka Läntas Vinterland  | Zweden, Erik Bergström, 1926, 59′

Een van de vroegste langspeelfilms over Sámi, de inheemse bevolking van Zweden. De film toont de cultuur en het dagelijks leven van een Sámi-familie op een minder exoterende manier dan veel vergelijkbare films uit die tijd. De nieuwe restauratie door het Swedish Film Institute zal worden gepresenteerd in verschillende gratis bioscoopvertoningen in heel Zweden, terwijl een online versie gratis toegankelijk is met Engelse en Franse ondertitels om tot het einde van het jaar te bekijken.

 

Change of Life / Mudar de Vida | Portugal, Paulo Rocha, 1966, 94′

De film van Paulo Rocha, die de zogenaamde Portugese 'Nieuwe Cinema'-periode vertegenwoordigt, weerspiegelt in stilte de koloniale oorlog, met het verhaal van een man die terugkeert naar zijn land en het moeilijk vindt om zich te herenigen met zijn geboortedorp. Gerestaureerd en gepresenteerd door Cinemateca Portuguesa-Museu do Cinema. De vertoning vindt plaats in samenwerking met de Avanca cineclub in het Estarreja Cine-Teatro, vlakbij de plek waar de film is opgenomen. Details over online toegang TBA. (zie website Eye)

 

Janko the Musician / Janko Muzykant | Polen, Ryszard Ordyński, 1930, 104′

Op 25 oktober presenteert National Film Archive – Audiovisual Institute, Polen, in een wereldpremière de restauratie van een van de oudste bewaard gebleven Poolse films en een voorbeeld van vroege Europese geluidscinema. Tot voor kort ontbrak de originele filmsoundtrack en in de context van A Season of Classic Films werden beeld en geluid gereconstrueerd en digitaal gerestaureerd om na bijna 90 jaar sinds de oorspronkelijke première van de film opnieuw te worden vertoond. De film vertelt het verhaal van een jongen die ervan droomt een groot violist te worden.

 

Corpses / Cada Ver Es | Spanje, Ángel García del Val, 1981, 81′

Op de Werelddag voor het audiovisueel erfgoed presenteert Filmoteca Valenciana – Institut Valencià de Cultura in een wereldpremière de restauratie van Cada Ver Es. De film is een radicale en poëtische benadering van de dood door de getuigenissen van Juan M. Espada, assistent aan het Anatomisch Forensisch Instituut van Valencia, Spanje.

 

VOLLEDIG PROGRAMMA: Voor data en toegangslinks van de komende gratis vertoningen tot het einde van het jaar, volg ACE's website en social media pagina's op Instagram | Facebook | Twitter.

 

 

Did you find this information useful?