|
Image
Image
Albert Meijer
Role
Advisor Culture - Creative Europe
Email
a.meijer [at] dutchculture.nl

|
Image
Image
Andrea Posthuma
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl

|
Image
Image
Emma O'hare
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
e.ohare [at] dutchculture.nl

|
Image
Image
Jelle Burggraaff, DutchCulture
Jelle Burggraaff
Role
Head of Mobility & Advice / Creative Europe Desk NL
Email
j.burggraaff [at] dutchculture.nl

|
Image
Image
Judith van der Kooij, DutchCulture
Judith van der Kooij
Role
Mobility Info Point Advisor
Email
j.vanderkooij [at] dutchculture.nl

Creative Europe Day 2022

Image
Image
papieren vlaggetje van de Europese Unie op een bedje van mos
Authors
Phothoughts iStock

Creative Europe Day 2022

Jaarlijks event over het Creative Europe programma met deze editie focus op duurzaamheid
Date(s)
-
Cross-sectoraal

De urgentie van de klimaatcrisis en de noodzaak om te verduurzamen wordt alsmaar duidelijker. Hoe kan de culturele, creatieve en audiovisuele sector meegaan in de duurzame transitie?
 
Met de European Green Deal in de hand, heeft Creative Europe de vergroening van de culturele, creatieve en audiovisuele sector aangemerkt als cross-cutting issue. Dit betekent dat alle projecten waarvoor subsidie wordt aangevraagd, worden beoordeeld op de mate waarin hieraan wordt bijgedragen.

Om stakeholders van het Creative Europe programma in Nederland te inspireren en handvatten te bieden bij het verduurzamen van hun werkprakrijk, staat deze editie van de Creative Europe Day dan ook in het teken van duurzaamheid.

Over de Creative Europe Day
Ieder jaar organiseren wij als desk de Creative Europe Day (voorheen Europadag), waarop we de actuele ontwikkelingen binnen het Creative Europe programma presenteren en met elkaar bespreken.
 

Van links naar rechts: Sharelly Emanuelson, Joris Janssens, Anoek Nuyens, Rob van Wegen, Jie-Ming Chung, Catherine Bottrill, Tobias Wilbrink, Sietske Knüppe, Lambert de Pater, Maria Toko, Raymond Walravens, Lyke Poortvliet
 

PROGRAMMA
Locatie: LAB111, Arie Biemondstraat 111, 1054 PD Amsterdam.
Moderatie is in handen van Maria Toko.

13.00-13:30
Inloop
Met vertoning van werk uit de tentoonstelling Duurzaam / Sustain / Tene van Sharelly Emanuelson.

13.30-13:45
Welkom door Kirsten van den Hul (directeur DutchCulture)
Met o.a. een kort (online) interview met Sharelly Emanuelson vanuit Curaçao.
13.45-14:15
Keynote door Joris Janssens (Expert Cultuur & Regionale Ontwikkeling bij Idea Consult). Bekijk hier zijn presentatie.
14:15-14:30
Presentatie door Barbara Gessler (hoofd Creative Europe Cultuur bij de Europese Commissie), over duurzaamheid binnen het Creative Europe programma en de relatie met de European Green Deal.
14.30-15:00  
From artistic content to event management: how to integrate sustainability into your art practice
In gesprek met Anoek Nuyens (regisseur van De zaak Shell, momenteel werkend aan een dramaserie over Tata Steel geproduceerd door Topkapi Films), Lyke Poortvliet (co-directeur / oprichter Green Events), Catherine Bottrill (directeur / oprichter Pilio in het Verenigd Koninkrijk) en Jie-Ming Chung (TerraMedia).

15:00 -15:30 
Pauze

15.30-16:00
Hoe kan Triodos culturele en creatieve ondernemers financieel steunen?
In gesprek met Lambert de Pater (relatiemanager Kunst & Cultuur bij Triodos) en Raymond Walravens (directeur filmtheater Rialto)
16:00-16:45
Break-out sessies
1.   (Duurzame) leningen voor de culturele en creatieve sector.
Lambert de Pater en Sietske Knüppe, beide relatiemanager Kunst & Cultuur bij Triodos, gaan dieper in op de mogelijkheden van de garantiefaciliteit en overbruggingskrediet.
2.   Ecomanagement in de praktijk
Workshop over duurzaamheid in de praktijk. Door Tobias Wilbrink (eco-consultant Filmfonds) en Rob van Wegen (sustainability supervisor Eurosonic Noorderslag)
16.45-17:00
Wrap up

17.00-18:00
Netwerkmoment
 

SPREKERS
 

Anoek Nuyens (schrijver, theatermaker van o.a. De zaak Shell)

Anoek Nuyens maakt en schrijft performances, podcasts, boeken, series en essays. Van 2015 tot 2021 was ze een van de vaste theatermakers bij Frascati in Amsterdam waar ze voorstellingen maakte waaronder Hulp en De zaak Shell (i.s.m. Rebekka de Wit). Voor De zaak Shell ontvingen Anoek en Rebekka de regieprijs 2021 en won Jaap Spijkers voor zijn rol als CEO in De zaak Shell een Arlecchino. Op dit moment werkt Anoek aan een dramaserie rond Tata Steel i.s.m. Topkapi Films en aan haar boek Een soort familie dat komend jaar bij Das Mag verschijnt. Voor het produceren van de dramaserie over Tata Steel ontvangt Topkapi Films subsidie vanuit de European Slate Development regeling van Creative Europe MEDIA.

Barbara Gessler (hoofd Creative Europe Cultuur)

 

Catherine Botrill (directeur Pilio, VK)

Catherine Botrill is directeur van Pilio, een technisch en wetenschappelijk adviesbureau dat nauw samenwerkt met Julie’s Bicycle, de Britse non-profit organisatie die onder meer een actieve rol speelt in het door Creative Europe gefinancierde netwerk en trainingsprogramma Creative Climate Leadership. Van 2016-2019 gaf Catherine leiding aan Julie's Bicycle Creative Green adviesafdeling en certificeringsregeling. Met Pilio ondersteunt Catherine 30 grote kunstorganisaties bij het ontwikkelen van duurzaamheidsstrategieën met wetenschappelijk verantwoorde reductiedoelstellingen.

Jie-Ming Chung (TerraMedia)

Jie-Ming, mede oprichter van Terra Media en Resilience Entertainment. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in de mediasector als international controller, finance director en als managementconsultant voor Film/Tv studios en onafhankelijke producenten. Hij zit in RvT van Pan Asian Connections en adviesraad van aantal productie bedrijven.

Joris Janssens (expert IDEA Consult)

Joris Janssens is sinds 2019 expert bij IDEA Consult, voordien was hij directeur van Vlaams Theater Instituut, Hoofd Onderzoek & Ontwikkeling bij Kunstenpunt en onderzoeker aan de KU Leuven. Hij heeft uitgebreide ervaring op het vlak van onderzoek (kwalitatief en kwantitatief) en strategische begeleidingsopdrachten binnen vooral de cultuursector, zowel in België als in Europa. Duurzaam internationaal samenwerken is een thema in vele projecten die Joris ontwikkelde, zoals Perform Europe, het Creative Europe project RESHAPE, Reframing the International (voor Kunstenpunt) en Rewiring the Network (voor IETM, het door Creative Europe ondersteunde internationale netwerk voor hedendaagse podiumkunsten).

Lambert de Pater (relatiemanager Kunst & Cultuur Triodos)

Lambert de Pater is sinds 2017 Relatiemanager Kunst & Cultuur bij Triodos. Vanaf de oprichting financiert Triodos de culturele sector omdat dit bijdraagt aan een gezonde en welvarende maatschappij. Daarbij willen we meer zijn dan een financier. We verbinden, delen kennis en praten mee op alle niveau’s om de sector duurzamer te maken, zowel energetisch als financieel. De garantiefaciliteit voor de culturele sector van het EIF is hier een mooi voorbeeld van. Hiermee kunnen we financiering toegankelijker maken voor culturele instellingen en makers.

Lyke Poortvliet (co-director Green Events)

Lyke Poortvliet is co-director van Green Events, het kennisplatform voor een duurzame en sociale evenementenindustrie. Samen met organisatoren, artiesten, leveranciers, overheid en kennisinstellingen versnelt Green Events de ecologische en sociale transitie voor de evenementen van morgen. Als co-director geeft zij samen met Laura van de Voort leiding aan het team en initieert nieuwe projecten in Nederland en Europa om de duurzame transitie bij evenementen in de publieke en creatieve industrie te versnellen. Green Events is partner in het door Creative Europe ondersteunde Festival Sustainability Lab: Resilience, Regeneration, Innovation (subsidieregeling European Cooperation Projects).

Maria Toko (moderator)

Maria Toko is een multipotentialist. Ze is performer en theatermaker, spreker, productieleider, bestuurder, community builder, pionier en een familiemens. Als voormalig voorzitter en medeoprichter van studentenvereniging Tribez ziet zij dagelijks het belang van self-love, empowerment en education in de zwarte community. Haar achtergrond in European Studies geeft Maria toegang om verschillende socio-politieke en internationale kwesties te agenderen en te bespreken. Daarbij heeft haar rol als voormalig studentenvertegenwoordiger een grote rol gespeeld in het openbreken van het thema duurzaamheid vanuit het oogpunt van studenten. Als professional speelt de dekolonisatie van duurzaamheid binnen gemeenschappen en wetenschap voor Maria een belangrijke rol. Dit bespreekt zij onder andere met lectoren van De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Raymond Walravens (directeur Rialto)

Raymond Walravens is directeur van filmtheater Rialto in Amsterdam en oprichter en curator van World Cinema Amsterdam. In november 2021 opende Rialto onder de naam Rialto VU een tweede locatie op de nieuwe campus van de Vrije Universiteit, een gebouw met de één na hoogste score van het duurzaamheidskeurmerk BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Met de ontwikkeling van een derde locatie in één van de voormalige silo’s op het Zeeburgereiland, wordt nog een extra stap gezet: Rialto Silo krijgt met BREEAM-outstanding de hoogst haalbare score op het gebied van duurzame gebouwen. Rialto Silo wordt naar verwachting financieel mogelijk gemaakt door een lening uit de CCS garantiefaciliteit van Triodos.

Rob van Wegen (duurzaamheidscoördinator ESNS)

Rob van Wegen is festivalproducent en richt zich vanuit die rol volledig op duurzaamheid. Sinds 5 jaar werkt hij voor Innofest, een innovatieprogramma voor impact startups, waarvoor hij duurzame innovaties helpt testen op festivals. Daarnaast is hij duurzaamheidscoördinator bij ESNS (Eurosonic Noorderslag) dat lid is van de Green Deal Circular Festivals. Zijn pragmatische aanpak en ervaringen in de duurzame transitie heeft hij vastgelegd in een canvas, met als doel om organisaties te helpen een duurzame roadmap te maken. Het canvas is onderdeel geworden van het Green Deal Circular Festival Programma. Ook enkele gemeenten en festivals binnen die gemeenten, werken nu met dit project.

Sharelly Emanuelson (beeldend kunstenaar)

Sharelly Emanuelson is beeldend kunstenaar en filmmaker gevestigd in het Nederlands-Caribisch gebied. Haar werk werd meermaals bekroond (o.a. Black Achievement Spotlight Award, Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en de Charlotte Kohler Prijs). Haar laatste project is de tentoonstelling Duurzaam / Sustain / Tene in het Rijksmuseum over duurzaamheid binnen Nederland en de zes Nederlands-Caribische eilanden: een onderzoek naar de relatie tussen mens en zijn omgeving in het licht van klimaatverandering en de impact van het dagelijks handelen daarop. Momenteel is Sharelly PhD kandidaat in het kader van het NWO project Island(er)s at the Helm: Co-creating research on sustainable and inclusive solutions for social adaptation to climate challenges in the (Dutch) Caribbean.

Sietske Knüppe (relatiemanager Kunst & Cultuur Triodos)

Sietske Knüppe werkt sinds 2016 bij Triodos als Relatiemanager Kunst & Cultuur. Vanaf de oprichting financiert Triodos de culturele sector omdat dit bijdraagt aan een gezonde en welvarende maatschappij. Daarbij willen we meer zijn dan een financier. We verbinden, delen kennis en praten mee op alle niveau’s om de sector duurzamer te maken, zowel energetisch als financieel. De garantiefaciliteit voor de culturele sector van het EIF is hier een mooi voorbeeld van. Hiermee kunnen we financiering toegankelijker maken voor culturele instellingen en makers.

Tobias Wilbrink (consultant duurzaamheid Nederlands Filmfonds)

Tobias Wilbrink studeerde in 2009 af als producent aan de Nederlandse Filmacademie. Als Head of Production en partner bij Wefilm Amsterdam (2010-2017) kreeg hij een duidelijk inzicht in het vermarkten van producten en ideeën. Tussen 2017 en 2019 volgde hij de opleiding Master’s in Strategic Leadership towards Sustainability in Zweden. Momenteel werkt hij o.a. voor het Nederlands Filmfonds als consultant duurzaamheid. Daarnaast leidt hij albert & AdGreen NL, initiatieven die de media verenigen om de negatieve milieueffecten van contentproductie te elimineren. Tobias combineert zo zijn film- en marketingvaardigheden met zijn passie voor duurzaamheid. Daarmee wil hij bijdragen aan een wereld waarin organisaties, maar ook individuen, duurzaamheid meenemen in hun besluitvorming.