Olga Ghanza ging op uitwisseling met i-Portunus

Olga Ghanza ging op uitwisseling met i-Portunus

i-Portunus is een Europees programma voor mobiliteit van artiesten en cultuurprofessionals. Kunstenaar Olga Ghanza vertelt over haar ervaring.
Cultuur

"In 2019 wilde ik in een onderzoeksproject doen naar het archetype van Moeder in de voormalige Sovjet-Unie. Ik ben geboren in Wolgograd ten tijde van de Sovjet-Unie, waar het grootste standbeeld van een vrouw van Europa staat, een bijna agressief beeld van een moeder, genaamd ‘Het Moederland Roept’. Door het Mondriaanfonds kreeg ik al ondersteuning voor een onderzoek naar moeders, moederland, en dit soort beelden die ook in andere steden staan, maar voor reis- en presentatiekosten had ik aanvullende fondsen nodig. Die vroeg ik aan bij i-Portunus, en zo kon ik naar Oekraïne, Georgië, Armenië en Rusland om onderzoek te doen, de archieven in te duiken, video-beelden te maken, mensen te interviewen en kunstenaars en instellingen te ontmoeten. In elk land deed ik een korte residentie en maakte ik een tussenpresentatie. De bedoeling was om een grote tentoonstelling in die landen en in Nederland te presenteren eind 2020, maar vanwege COVID-19 ging dit niet door.

Deelnemen in i-Portunus is me heel goed bevallen. Ik heb mijn onderzoeksdoelen bereikt, en gebouwd aan mijn netwerk en mijn internationale carrière. Ik wil internationaal werken, en het contact met mijn land van oorsprong is voor mij erg belangrijk. Aan andere kunstenaars en makers die twijfelen of ze zich willen opgeven voor i-Portunus zou ik willen zeggen: gewoon doen!"

Wil je het onderzoek van Olga Ganzha naar Moeder en Moederland zien? Kijk dan op haar website

Interesse in i-Portunus? Er is net een nieuwe oproep geplaatst, specifiek voor muziekprofessionals en literair vertalers. Nieuwe oproepen voor architectuur, muziek en cultureel erfgoed worden verwacht in januari en februari.

Did you find this information useful?