|
Image
Afbeelding
Klaartje Bult
Role
Advisor Culture - Creative Europe
Email
k.bult@creativeeuropedesk.nl
 

De Nederlandse thema's voor het Europees Erfgoedlabel in beeld en online

De Nederlandse thema's voor het Europees Erfgoedlabel in beeld en online

Nederland zoekt kandidaten voor Europees Erfgoedlabel. Ter informatie en inspiratie is een online magazine verschenen.

Centraal in het magazine staan de vier thema's die Nederland hanteert bij de voordracht van kandidaat erfgoedsites. De thema's zijn Tolerantie en Recht, Mobiliteit en Maakbaarheid, Cultuur en Sport en Geld en Koopmanschap.

Europese geschiedenis
Naast uitleg over de thema's, bevat het magazine voorbeelden van inspirerende 'erfgoedlabelwaardige' plekken. De voorbeelden maken de Europese karakter van het Nederlands erfgoed zichtbaar en laten zien waar de Nederlandse en Europese geschiedenis in elkaar overlopen. Het magazine is een gezamenlijke uitgave van DutchCulture, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Raad voor Cultuur.

Nieuwe ronde Nederlandse voordrachten is gestart
Het label is een initiatief van de Europese Unie. Het wordt toegekend aan locaties die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. De lidstaten kunnen zelf kandidaten voordragen. In 2013 heeft Nederland een eerste voordracht gedaan. Kamp Westerbork en het Vredespaleis zijn geselecteerd en ontvangen op 8 april aanstaande het label. In 2015 mag Nederland weer kandidaten voordragen. Tot 15 september 2014 zijn voordrachten welkom bij DutchCulture.

Online magazine Europees Erfgoedlabel: de thema's van Nederland